»Jag har redan passerat alla lönesteg«
Caroline Fri. Foto: Anna-Lena Lundqvist

»Jag har redan passerat alla lönesteg«

Caroline Fri klarar sig hyfsat bra ekonomiskt sedan hon blivit sambo. Men hon tycker inte att lönen är rättvis. Stressen har ökat mer än lönen.

Publicerad 14 april 2016

Hon älskar sitt sociala jobb på Idrottens Bingo i Mölndal. Men medan ansvaret, arbetsuppgifterna och arbetstempot har ökat stadigt har lönen legat ganska still de senaste åren.
– Det är det klassiska för branschen. Man har en snabb löneutveckling i början, men sedan stannar det av. Jag har redan passerat alla löne­steg. En kollega som jobbat dubbelt så länge som jag har ändå samma lön, säger Caroline Fri.

Städning, beställa varor till kafeterian och tvätta är exempel på arbetsuppgifter som tillkommit sedan hon började jobba. De är också färre i personalen under passen.

De som har lång erfarenhet tar ett större ansvar, även de dagar då de inte har tillägg för att vara passledare.
– Händer det något med datorerna fixar jag ju det ändå. Men det är väldigt tråkigt att erfarenhet inte värdesätts.

Caroline har en nära kontakt med stamgästerna, kan namnet på många och märker om någon har klippt sig.
– Jobbar man med människor är lönen ofta sämre än om man jobbar med maskiner. Min sambo tjänade flera tusen mer än jag när han var låssmed.

De obekväma arbetstiderna ger inte den utdelning som hon skulle önska.
– Vi jobbar skift, men får inte riktiga skiftpengar.

Fakta: Caroline Fri

Yrke: Bingovärdinna. Arbetstid: 97,7 procent. Yrkeserfarenhet: 10 år. Lön: 22 587 kronor, ibland passföreståndartillägg på 13:50 kronor i timmen. Ob-ersättning: vardagar efter klockan 19: 15 kronor, helger: 31:87 kronor. Får ut efter skatt: cirka 15 000 kronor. Om Caroline fick sätta en rättvis lön på sig själv: »I alla fall 5 000 till.«

Caroline har ingen möjlighet att påverka sin egen lön. Det hålls inte några lönesamtal eftersom det i bingoavtalet inte finns någon pott att fördela individuellt.
– Vårt avtal går inte ut förrän på nyårsafton. Vi kommer lite i skymundan, har sämre lön än många andra inom branschen och det är kanske inte det avtal förbundet prioriterar högst.

Hon klarar sig dock ekonomiskt, särskilt sedan hon blivit sambo.
– Jag klarar mig hyfsat, fast det kunde vara tufft som ensamstående. När vi är två som delar på utgifterna tror jag att vi kommer kunna resa.

Lönen är långt ifrån det enda som avgör hur hon trivs med jobbet.
– Men den är en del av det som avgör om man känner sig värdesatt och uppskattad. Och med en bra lön har man råd att ha ledigt och göra trevliga saker. Jag vet folk som jobbar extra och som bara vågar ta ut semestern i pengar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här