Jeanette trivs med allt – utom lönen
Jeanette Synnergren. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Jeanette trivs med allt – utom lönen

– Jag kommer inte ihåg exakt vad jag hade när jag började, men det har inte varit någon vidare löneutveckling, säger Jeanette Synnergren. Hon tjänar 23 113 kronor efter 16 år som restaurangbiträde.

Publicerad 14 april 2016

Jeanette Synnergren i halländska Heberg arbetade många år inom vården innan hon fick nog och sade upp sig. Hon slutade sitt vårdjobb på en fredag – och började om som restaurang­biträde på måndag.

Fakta Löneökning:

Ökning under snittet De senaste fem åren har hotell- och ­restaurangarbetarnas löner ökat mindre än ­snittet för arbetare i privat sektor, visar ­statistik från Medlingsinstitutet. Under 2015 ökade lönerna för branschens arbetare  med i snitt 1,1 procent, snittet för ­samtliga arbetare var 1,8 procent. Lönerna för branschens tjänstemän ökade med 3,5 procent, vilket var över snittet för samtliga tjänste­män i privat sektor.

Det var år 2000, och förutom en kort sväng på konditori, har Jeanette varit kvar på samma ställe: Carlsbergs personalrestaurang i Falkenberg.
– Det är väldigt varierat. Jag är restaurangbiträde, men en stor del av jobbet ligger på kallskänkebiten. Annars är det kassaarbete, frukostförberedelse, disk. Det förekommer att vi lagar mat också.

Hon trivs med allt – utom lönen. Jeanette jobbar heltid och har en grundlön på drygt 23 000 kronor i månaden. Eftersom hon för det mesta arbetar dagtid på vardagar blir det sällan några tillägg. Efter skatt brukar hon få ut mellan 17 000 och 18 000 kronor.

Jeanette säger att pengarna räcker, men att det främst beror på att hennes man tjänar betydligt mer.
– Om jag säger så här: det hade varit tufft att vara ensamstående med hus på landet.

Fakta: Jeanette Synnergren

Yrke: Restaurangbiträde. Arbetstid: 100 procent. Yrkeserfarenhet: 16 år. Lön: 23 113 kronor. Ob-ersättning: 21 kronor vardagskvällar, lördagar från klockan 16.00 samt hela söndagen. Får ut efter skatt: Mellan 17 000 och 18 000 kronor. Om Jeanette fick sätta en rättvis lön på sig själv: »Svårt att säga, men löneglappet till andra branscher måste minska.«

Ibland finns det möjlighet att jobba extra under helgerna, till exempel när det är lite finare konferensmiddagar. Jeanette slipper gärna, eftersom hon även jobbar fackligt, men det brukar inte vara svårt att få in folk.
– Man vill gärna jobba lite extra för att tjäna lite mer pengar, säger hon.

Den andra möjligheten att få upp lönen är vid pottförhandlingarna. Men det har hittills inte funkat så bra, säger Jeanette.
– Det har varit lite svårt att tyda kriterierna vid lönesamtalen, men det är på väg att bli bättre nu.

Sett till vad andra tjänar i branschen tycker Jeanette att hennes lön är rättvis. Men det är den inte i jämförelse med andra yrkesgrupper, säger hon och tar sin man som exempel.

– Han arbetar på fabrik. Visst, han har lite tyngre arbetsuppgifter. Men det här yrket är också tungt. Det han får ut kommer jag inte upp i före skatt. Det glappet tycker jag är för stort.

Hon tycker också att utvecklingen för branschens löner är dålig.
– Jag kommer inte ihåg exakt vad jag hade när jag började, men det har inte varit någon vidare löneutveckling. I andra branscher kan man gå in på ingångslön och jobba sig upp. Vi kan ju inte riktigt göra det.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här