”Jag har gjort en jätteresa”
Malin Bolinder. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Fokus Validering

”Jag har gjort en jätteresa”

Kallskänkan och bagaren Malin Bolinder fick sina kökskunskaper validerade på Ästad vingård. I dag har hon fast jobb som kock.

Publicerad 11 november 2025

Malin Bolinder jobbade som kock på en vägkrog. Men egentligen var hon kallskänka och bagare.
Dessvärre fungerade inte arbetstiderna med familjelivet, så hon var tvungen att sluta.

– Vi fick inte ihop det. Min fru jobbar med ungdomar på kvällstid och barnen var små. Jag kunde inte jobba sena kvällar.

Det visade sig vara svårt att få en ny anställning som kock.
– Jag sökte jobb på kommunen, men fick nej eftersom jag inte hade kockutbildning.

Praktik med validering

Malin fick då chansen att gå en vuxenutbildning till kock, via Arbets­förmedlingen.
– Utbildningen skulle ta ett år, men då lärde man sig basic saker som att koka ägg.

Men det gick att korta utbildningen om hon fick sina kunskaper validerade under en praktik.
Malin gjorde sin praktik på restaurang Logen på Ästad vingård.

Malin Bolinder är förste kock på Södra Cells personalmatsal i Väröbacka. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Det var jättelärorikt. Visst, man kan läsa vad som är i en bouillabaisse, men när man är ute i köket ser man de små knepen. Jag fick göra allt från att lägga tallrikar till att göra arancini.

Malin hade stor hjälp av sin hand­ledare, kökschefen Caroline Johansson.

– Det var inte så styrt utan mer: vad behöver du lära dig? Hon visade hur man reder upp situationer och jag kunde lära även av andra i köket. Det var så kul att se hur de behandlade råvarorna.

Hjälpte till att vara validerad

Malin är mycket nöjd med sin tid på Ästad. Utbildningen gick snabbare än den skulle ha gjort utan valideringen.

I dag arbetar hon på Södra Cells personalmatsal i Väröbacka, som drivs av Sodexo.
– Jag tror inte att jag hade fått det här jobbet om jag inte hade blivit validerad. Det hjälpte verkligen till.

Hon stortrivs.
– Det finns ramar att följa, men jag har frihet att testa nya rätter. Jag har gjort en jätteresa från att vara ny i yrket till att bara våga. Nu är jag förste kock.

Fyra vägar till validering

Branschvalidering. En modell framtagen av Utvecklingsrådet för hotell och restaurang, UHR. Ska motsvara vad branschen tycker krävs.

Genom kommunal vuxenutbildning, komvux. Kan visa att du har erfarenhet som gör att studierna kan förkortas. Görs via kommunen och är gratis.

Via Arbetsförmedlingen. För inskrivna hos Arbetsförmedlingen som uppfyller vissa krav. Bland annat ska den sökande vara över 25 år, alternativt ha en funktionsnedsättning eller vara nyanländ. Gäller yrken med hög efterfrågan.

Validering av utländsk utbildning. Görs via Univer­sitets- och högskolerådets bedömningstjänst. Ibland möjlig även för personer utan papper på sin utbildning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här