Hon får hotellet att blomma
Felicia Nordin. Foto: Julia Sjöberg
Porträttet Felicia Nordin

Hon får hotellet att blomma

Rosenbladsbeströdda hotellrum, storslagna ­festdekorationer och just nu – tusentals julblommor. Floristen Felicia Nordin får Gothia Towers att blomstra.

Publicerad 12 december 2018

Det är intensiva tider för Felicia Nordin och de andra floristerna på Gothia Towers i Göteborg. Att klä det stora hotellet i julskrud är ett krävande arbete.
– Det är väldigt roligt men ganska stressigt. Vi är ett team som bara jobbar med julpynt i någon månad. Hotellet är så pass stort och det ska verkligen ösas på. More is more här. När du känner dig klar med en julgran så ska det dit dubbelt så mycket pynt till. Eftersom det är så stora rum måste det vara maffigt, annars ser det ynkligt ut. Samtidigt ska vi sköta vårt vanliga arbete.

Hur ser det vanliga arbetet ut?
– Vi har två blomsterbutiker, en i lobbyn där gäster och anställda handlar, och en inne på Svenska Mässan där vi hyr ut växter till montrar. Vi sköter ju alla växter på hotellet. Det är ungefär 600 vaser som vi byter varje vecka, och så lika många krukväxter som vi tar hand om. Det är i sviter, konferensavdelning, spa, restauranger, lobbyn, ja överallt. Sedan har vi en hel del banketter, fester och bröllop.

Hur hamnade du här?
– Det var faktiskt lite av en slump. Efter studenten flyttade jag till Göteborg från Karlskoga och jobbade i lite olika matbutiker. Men jag kände att jag ville göra något nytt. Och så blev det en floristutbildning, lite på vinst och förlust. Under utbildningen gjorde jag praktik på olika blomsterbutiker, och sedan kom jag hit. Då kände jag att det var så här jag ville jobba.

Jag hade faktiskt ingen aning att det fanns hotellflorister innan.

Varför?
– Det är nog variationen jag älskar. Jag hade ju jobbat i matbutik rätt mycket, och var inte så sugen på att ha kundkontakt hela dagarna. Här får jag det, fast bara en dag i veckan. Resten av tiden jobbar man mer bakom kulisserna. Jag hade faktiskt ingen aning att det fanns hotellflorister innan. Jag tror att det bara är vi och Grand Hôtel i Stockholm som har det.

Fixa Felicias festfina amaryllis! Du behöver en cylindervas, cirka 30 cm hög och 15 cm i diameter. Dessutom en amaryllislök, mossa, guldfärgade kvistar till dekor, sekatör och lecakulor. Foto: Julia Sjöberg
Steg 1. Fyll cylindervasen med ett centimeterdjupt lager lecakulor. Täck sedan kanterna på vasen med mossa. Spara plats för amaryllis­löken. Foto: Julia Sjöberg
Steg 2. Skaka försiktigt bort nästan all jord från ama­ryllis­löken så att rötterna syns. Sätt ner i vasen. Fortsätt täcka med mossa på insidan av vasen. Tänk på att inte dölja själva löken med mossa, den får gärna synas! Foto: Julia Sjöberg
Steg 3. Korta guldkvistarna till lagom längd med sekatören. Dekorera med kvistarna runt löken, dels för effekt, dels som stöd så att stängeln kan växa rakt. Foto: Julia Sjöberg
Steg 4. Klar! Vattna inte, stängeln blir bara lång och ranglig. Allt amaryllisen behöver finns i löken. Foto: Julia Sjöberg

Berätta om det mest spännande uppdrag du har haft på hotellet.
– När jag och min kollega var helt nya, vi hade bara jobbat två–tre veckor, fick vi hand om ett stort Gatsby-bröllop. Det var 1920-tal, vitt och kräm, det var pärlor och det var fjädrar. Vi hittade knappt i hotellet då, men det var bara att lösa det. Det blev så bra till slut.

Vad är roligast att göra annars?
– Jag tycker att det är fest och event. Det är superkul med stora bröllop där man får vara med hela vägen. Då startar man med en konsultation med brudparet, går igenom hur de har tänkt sig det, tema, färger, känslan. Sedan jobbar man med det hela vägen till slutresultatet. Det är jättestressigt, supermycket att göra men väldigt roligt också.

Om att vara med i facket

»Jag har kompisar som är engagerade i andra fack. De har pratat om tryggheten i att ha ett fack att vända sig till. Så för mig var det självklart. Det är en säkerhet och trygghet för mig att ha någon att vända sig till med frågor om arbetsvillkor och löner. Det är skönt.«

Det finns inte många florister inom HRF, märks det på något sätt?
– De flesta florister är anslutna till Handels, men jag tycker att det funkar bra. Visst, vi är som en egen liten grupp på hotellet, men vi kan alltid vända oss till de fackligt förtroendevalda om vi har frågor. Det är skönt att ha dem.

Hur ser arbetsmiljön ut för florister?
– Man är alltid på språng, och det blir en del tunga lyft. I alla fall här eftersom vi även sköter planteringarna utanför hotellet. Annars är det kvantiteten. Ibland kan man få stå och diska 1 200 vaser som ska upp på rummen. Arbetet kan vara tungt och slitigt, men det är alla gånger värt det.