Hög puls i pausen
Linus Wiberg har jobbat här i två år. Foto: Staffan Gustavsson
Arbetspasset LINKÖPING KONSERT & KONGRESS

Hög puls i pausen

Kvällens artister är klara med första akten. Då ökar tempot för Linköping Konsert & Kongress egna stjärnor. Bartendrar, publikvärdar, kockar och hovmästare tar hand om gästerna från entré till sorti.

Publicerad 19 november 2018

Studenter i galakläder samsas i foajén med gäster med grånande tinningar och mer ledig stil. Ena gänget ska på en middag för 350 sittande gäster, det andra på Johnny Cash Roadshow.
Det är alltid flera evenemang på gång samtidigt i Linköping Konsert & Kongress.
Konferenser, mässor, möten, fester och inte minst 150 konserter per år.

Under hösten uppträder artister som Dolly Style, Timbuktu och Tove Styrke. Det var också här som TV4 sände sista parti­ledarduellen mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson.
– Då var det pådrag. Både lokaler och maten skulle undersökas av bombhundar och alla anställda blev kontrollerade. Samtidigt hade vi East Sweden Rally med 450 gäster i andra änden av huset, säger platschef Joakim Ritzén.

Men just den här gråkulna onsdagskvällen ska ett band från England spela Johnny Cash-låtar i konserthallen.
– Det finns 1 200 sittplatser, säger Manne Mohlin som är hovmästare och alltiallo.
I kväll har han hand om den halva av huset där det är konsert, vilket innebär ansvar för publikvärdar, de som jobbar i baren och för att se till att allt flyter på före, under och efter konserten.

Konsertstart är 19.30. Redan vid 15-tiden kommer Linus Wiberg och hans kollega för att ställa i ordning baren. De plockar fram ståbord, tänder värmeljus och lägger i ordning smörgåsar, bullar och kakor.
Nu kommer också kvällens publikvärdar. De står i garderoben, tar hand om biljetter, hoppar in i baren och hjälper gästerna till rätta under konserten. De har alla en komradio över axeln.
– I den kan vi ropa om vi behöver ha tag i en städare, en vaktmästare eller varandra, säger Gabriella Saume.

Ska artisten ha blommor så måste vi gå upp på scenen och lämna dem, det är alltid lite pirrigt.Mirjam Löf

Manne Mohlin har ett kort möte med publikvärdarna inne på vaktmästeriet för att gå igenom kvällens konsert. Han berättar hur många gäster det är, att värdarna behöver hjälpa till med att sälja t-shirts och cd-skivor eftersom artisten inte har med egen personal som kan göra det. Slutligen meddelar Manne att det inte är några blommor i kväll. Då pustar publikvärdarna ut.
– Ska artisten ha blommor så måste vi gå upp på scenen och lämna dem, det är alltid lite pirrigt. Det slipper vi i kväll, säger Mirjam Löf.

Många av dem som jobbar kväll är studenter. Gabriella Saume jobbar i stort sett varje helg, hon går sista året på gymnasiet.
– När Dolly Style spelade här hade de signering efteråt. Det var 1,5 timmes väntan för barnen och deras familjer, då delade vi ut vatten till alla i kön, säger Gabriella Saume.

I kväll är det inte vatten som är mest eftertraktat, personalen i baren vittnar om att det gått ovanligt många whisky för att vara en vardagskväll. Men så är det också Johnny Cash-fans som är på plats.
I samband med konserterna går det att äta i bistron för den som önskar. Ibland synkas maten med vad som tros passa publiken: När Dolly Style spelade var det tacomys och i samband med en hårdrockskonsert stod pulled pork på menyn. Fredrik Lindström matchades med räkfrossa.

Annars serverar bistron gärna vilt och lokalt odlat. Den här kvällen är det bland annat hjort från Grensholm på menyn. Men mitt i veckan brukar det inte vara någon rusning av spontanätare.
I stora köket är det däremot febril aktivitet. Där preppas förrätt för de 350 studenterna: laxtartar med citronmajonnäs och parmesan­chips.
– Det som är roligt med att jobba här är att ingen dag är den andra lik. Det är alltid olika evenemang och vi ändrar runt allt i huset flera gånger i veckan. Jag har varit här i 20 år nu och stortrivs, säger Jenny Ström som är restaurang- och konferensvärd.

Det är ett stort hus, och vi går säkert ett par mil om dagen.Jenny Ström

Vår och höst är högsäsong. Förutom de 150 konserterna under ett år är det närmare 500 mässor och konferenser och allsköns evenemang – ofta samtidigt. Rekordet för köket är 10 000 serverade måltider under en vecka.
– Det är ett stort hus, och vi går säkert ett par mil om dagen. Men det är en bra arbetsplats där alla jobbar tillsammans, här spelar titlar ingen roll, säger Jenny Ström.

Plötsligt hörs första ringningen för konserten – 20 minuter kvar till start.
Publikvärden Michaela Karlsson ställer sig vid dörren till vänster parkett för att ta biljetter. När klockan är halv åtta stängs dörrarna och Johnny Cash, alias John Clive, och hans band kör i gång på scen i högt tempo.

I pausen trängs gästerna i baren. Publikvärden Victor Lundström lämnar sin plats i garderoben och hoppar in bakom disken med Linus Wiberg och hans kollega för att hjälpa till.
– Vi har sålt whisky och någon ville ha irish coffee. Men det passar ju bra när det är lite kulet ute, säger Linus Wiberg som har jobbat här i två år.

Han saknade restaurang- eller barutbildning när han fick jobbet, men har lärt sig massor – kunskaper som han är säker på att han kan ha nytta av om han söker jobb på andra ställen.
När klockan närmar sig tio på kvällen är konserten över. De sista konsert­gästerna lämnar huset liksom publikvärdarna och Manne Mohlin. Men de galaklädda studenterna i andra änden av byggnaden kommer att festa vidare i många timmar till.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här