Grönt kort på jobbet
Robin Norén och Måns Nilsson jobbar som spindlar i nätet med allt från incheckning till uthyrning. Foto: Johnny Franzén
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Grönt kort på jobbet

Att gilla golf är inget måste för att jobba här. Men det underlättar. Ekerum Golf & Resort håller personalkurser i golf för alla som vill.

Publicerad 24 augusti 2011

Blåsvarta moln tornar upp sig i horisonten över Kalmarsund. Det ser ut som om de stackars Kalmarborna får sig en rejäl dusch. Men mitt på västra Öland skiner solen glatt.
– Det brukar vara så. Fastlandet kan ha hur dåligt väder som helst, men här på Ekerum märks ingenting, suckar Magnus Lagerlöf och tittar upp mot en oförskämt blå himmel.
Magnus är vd här på Ekerum Golf & Resort, och han förklarar att regnet behövs. För gräset. Våren har varit den torraste på 20 år och vattenförråden håller på att sina.
– Så jag hoppas att vi får ett ordentligt oväder snart, säger han.
Det gör nog inte golfarna på väg ut mot banan. Det är två medel­ålders par, iklädda klassisk golf­uniform: pastellfärgade pikéer, skärmmössor, chinos eller capribyxor. De verkar räkna med att Ekerum som vanligt håller regnet borta.
– Fast golfare är ett underligt släkte på det viset. De ger sig ut även om det regnar, säger Magnus.

Gården Ekerum är gammal. Den kan faktiskt spåras ända till Gustav Vasas tid. Sedan dess har den förstås ändrat utseende och ägare otaliga gånger. Så sent som på 1980-talet drevs här ett jordbruk. Men i slutet av årtiondet, när golfen blev populär i Sverige, fick djuren flytta på sig. Då blev betesmarkerna golfbanor och vattentornet blev restaurang, reception och golfshop. I dag, drygt 20 år senare, är Ekerum är en av de mest spelade golfbanorna i hela landet. Många spelare kommer tillbaka varje år. Det gör även personalen, som ökar från ett femtontal vintertid till över hundra under golfsäsongen. Måns Nilsson i receptionen gör sin tredje säsong på Ekerum.
– Tidigare år har jag jobbat med banunderhåll. Det var skönt med mycket frihet. Men jag gillar också gästkontakten som man får här i receptionen.
Egentligen är det fel att kalla Måns och hans kollegor för receptionister. Måns kallar deras tjänst för »spindeln i nätet«.
– Vi sköter in- och utcheckningar, golfshopen, bokning av speltider. Ja, det mesta.
Han avbryter sig för att hjälpa några killar som vill hyra vagnar. Många hyr utrustning här, men det finns också en del som aldrig skulle drömma om att spela utan sina egna klubbor, säger Måns. Han är själv golfare sedan barnsben.
– Jag brukar försöka spela någon gång i veckan under säsong. Det är klart att det är ett bra jobb om man spelar golf.  
Måns kollega Robin Norén, har däremot aldrig spelat. Men han funderar på att gå den kurs som hålls för personalen.
– Jag har ingen erfarenhet av golf, men det vore kul att kunna när man jobbar här.

Både Robin och Måns brukar spendera vintersäsongen uppe i Sälen, precis som många andra här på Ekerum.
– Många av oss jobbar tillsammans hela året. Det passar bra att kombinera fjällen med öarna, säger Måns medan Robin hjälper en dam i golfs­hopen. Här inne visar ­tv-skärmar utslagstiderna för de olika banorna. Och trots att det startar en boll var tionde minut, så är det rätt fullbokat.
– Förmiddagarna är populärast. De hurtiga ger sig ut vid 06:30 och sen är det ofta fullt fram till lunch, säger Robin innan han måste assistera en grupp gäster i receptionen.
De visar sig vara gäster till det stora bröllop som ska hållas här i morgon. En kändis i golfvärlden ska gifta sig, och förberedelserna pågår redan för fullt. Inte minst i lägenheterna där de ska bo.

– De kommer klockan tre så det är mycket att göra i dag, säger städerskan Zofia Nilsson och fluffar upp soffkuddar.
Fredagar är stressiga även i vanliga fall, eftersom det är då de flesta av gästerna byts ut. Gästerna bor i 72 lägenheter fördelade på sex stora villor i en länga. En del hyrs ut till anläggningens vanliga gäster, och några ägs av andelsägare. Andels­lägenheterna tar extra lång tid att städa, säger Zofia.
– Det kan bli jättesmutsigt eftersom de ofta lagar sin mat själva där.
Zofia har städat här i 18 år. Fortfarande säsongsvis, resten av året är hon utan jobb.
– Jag brukar börja i mars och sluta i oktober. Däremellan är det ganska mycket arbete. Det är lite stressigt ibland.
Hennes kollega Johnny Runkrantz håller med och arbetar sammanbitet.
På frågan om någon av dem spelar golf, skakar de bara på huvudet.
– Nej, det har aldrig lockat mig, säger Johnny.
– Nej, jag har inte tid. När jag slutar jobbet så är jag trött och måste vila, säger Zofia.

Utanför en del av husen står golfvagnar prydligt parkerade. Så även vid entrén till restaurangen, där servitören Alfred Johansson plockar de sista lunchgästernas tomma tallrikar. Det är hans tredje säsong på Ekerum. Liksom många andra spenderar han vintrarna i Sälen. Den största skillnaden mellan Sälen och Ekerum är gästerna, säger han.
– Skidgästerna är rätt enkla, medan golfgäster kan vara lite mer komplicerade.
Alfred är en av dem som går personal­kursen för att ta grönt kort. Det kändes naturligt eftersom han vistas i golfmiljö dagarna i ända, säger han.
– Jag har tänkt att göra det länge, men det har inte blivit av förrän nu. Det är jäkligt kul, faktiskt.  

Molnen tornar upp sig utanför och spelarna kommer in efter förmiddagens runda. Hovmästaren Lars Olsson serverar dem med ett stort leende. Många gäster känner han till namn.
– Har det gått bra i dag? Så där? Du får satsa på morgondagen i stället, småpratar han medan han tappar upp öl och snaps.
Lars har jobbat på Ekerum sedan 2008. Men han kommer inte från fjällen som de andra, utan från havet. Lars har serverat mat och drinkar på allt från privata lyxkryssare till expeditionsbåtar på Amazonas. Även om äventyrsfaktorn är något lägre här på Ekerum, så trivs Lars.
– Ja, absolut! Det är härliga gäster och så är det kul med golfen. Jag är ingen fantastisk spelare, men jag tycker att det är roligt. Och kolla på utsikten, den är ju breath­taking!
Samtidigt börjar de första efterlängtade dropparna falla utanför fönstret. Först lite försiktigt för att strax övergå till ett ösregn som smattrar ettrigt mot rutorna. Golfarna där ute böjer sig synkroniserat ner och plockar fram regnöverdrag som de klär vagnarna med. Sedan drar de en regnjacka över pikén och fortsätter mot nästa hål.


Ekerum Golf & Resort

Anläggningen ligger i Rälla, knappt två mil söder om Borgholm. Den invigdes 1990, och har två 18-hålsbanor samt ett par korthålsbanor. Ekerum Golf & Resort har cirka 15 helårsanställda och syssselsätter under sommarsäsongen ytterligare drygt 85 personer. De flesta jobbar i restaurang, städ och reception. Drygt 20 personer arbetar enbart med att underhålla golfbanorna.

Golfen i Sverige

I början av 1900-talet fick Sverige sin första golfklubb, och några år senare startade Svenska golfförbundet. Under 80- och 90-talen väcktes svenskarnas intresse för golf på riktigt, och antalet aktiva spelare ökade. År 2010 fanns det drygt 500 000 medlemskap registrerade hos SGK. Golf räknas i dag som den näst största idrotten i Sverige, sett till aktiva utövare.             Källa: Svenska Golfförbundet

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här