Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Grinda har bästa skärgårdsmaten

Publicerad 6 maj 2003

Grinda Wärdshus är den bästa krogen i Stockholms skärgård. De vann mattävlingen Skärgårdssmak som hölls på båtmässan Allt för sjön i Älvsjö i mars.
Johan Simon och Robert Larsson lagade vinnarrätten; en lättrimmad grillad gös i pot au feu på rostad vitlöksbuljong med vårprimörer. Vackert upplagd i en djup tallrik med ett ?ägg? av crème fraiche mixat med örter och pepparrot i en sked på toppen.
Innan juryn sagt sitt sa Johan och Robert:
? Vårt mål var att gå till final och det klarade vi. Nu känns det inte speciellt nervöst. Vi har inte klantat oss. Om någon annan vinner beror det helt enkelt på att de är bättre.

Satsar på regional mat
Men juryn fastnade för Grindas finalrätt och konstaterade att Grinda-kockarna skapat ?en klassiker i ny uniform, som gör att mat utvecklas?.
? Tävlingen höjer intresset för maten i skärgården. Det är också viktigt att uppmuntra all satsning på regional mat för det vill gästerna gärna äta, säger juryordföranden Christer Lingström från den nu tvåstjärniga Edsbacka Krog.
Tolv krogar från skärgården var med i tävlingen. Efter två semifinaldagar utsåg juryn fyra som gick vidare till final. Det var Grinda, Sandshamns Värdshus, Dykarbaren på Sandhamn samt kvarterskrogen Nero från Åland.
? Vi hade inte lagat finalrätten före tävlingen, bara i huvudet. Skeden blev effektfull, den idéen bara kom, säger Robert Larsson, som varit anställd tre säsonger på Grinda.
Grindas semifinalrätt var ättikstekt strömming på ljummen sallad med anjovisdressing och dillkrutonger. Krögaren Jan Pfister tror att tävlingsrätterna kommer på menyn i sommar, dock med en reservation. Det är svårt att få tag i gös sommartid.
Johan Simon, 22 år, är kökschef på Grinda och just nu förbereder han säsongstarten med att anställda personal och göra menyer.
? Jag anställdes vid midsommar förra året, och det är trevligt att få jobba och bo i skärgården, säger Johan. Vi kommer att vara cirka tio anställda i restaurangen under högsäsong.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.