Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fimpa – för gästens och vår skull

?så här tycker några av de många läsare som svarade på förra numrets fråga om rökförbud på krogen

Publicerad 17 mars 2003

Ren luft är en rättighet
Naturligtvis ska du som gäst kunna ha trevligt och avnjuta en god middag, ha en kul danskväll utan att bli påtvingad livsfarlig luft att andas. Liksom att du självklart kan avstå alkohol utan att någon tvingar i dig detta. Jag har jobbat på krogen i över 10 år och kan snart få en dräglig arbetsmiljö!
RÖKFRI BAR- OCH SERVISPERSONAL

Bra att facket tar initiativ
Skulle vara fantastiskt om det gick att genomföra och roligt att facket tar det första initiativet. Någon måste börja.
Efter 16 år »med bricka« utvecklade jag allergi mot rök, själv röker jag inte. Skulle vara trevligt att kunna gå ut igen.
I.K.

Rökfritt en succé hos oss
Jag jobbar på ett kafé som nyligen blivit rökfritt. I stort sett alla har varit positiva även rökarna, det är så himla mycket fräschare, verkligen skillnad att jobba där nu. Kul med så mycket positiva reaktioner, det hade vi inte väntat oss. Själv tycker jag att rökning inte hör hemma på serveringsställen!
NO SMOKING

Lika bra att stänga stället
Om man förbjuder rökning i serveringen är det lika bra att stänga stället.
För det hör till inom restaurang och kafé. En rökare kan inte dricka kaffe eller dricka öl utan en cigarrett. Jag är själv rökare
CHAMOUN CHABO

Om alla kämpar ska det gå
Jag tycker verkligen att det ska bli rökförbud, om inte annat ska det finnas speciella rökrum för rökare. Tänk på alla som aldrig kan gå ut och roa sig på grund av att de är allergiska och att det röks nästan överallt.
Det kan nog bli svårt att få rökförbud men om alla tar sitt ansvar i frågan och kämpar för rökfria uteställen, så?
SOFIA HERMANSSON

Förbud under lunchtid
Jag tror att rökning ska förbjudas mellan klockan 11.00 ? 15.00 på alla serveringar, detta för att dels gynna ickerökande och dels restaurangägaren, som ser rökarna som sin största kundkrets. Då slipper lunchgästerna röken.
LUNDBERG

Jag fick lungcancer
Jag tycker det skulle vara det bästa som har hänt för våra unga medlemmar. Jag själv har i 42 år varit både aktiv och passiv rökare. Resultatet blev att juni 1998 fick jag besked om lungcancer. Och inte nog med det, den värsta sorten så kallad »småcellig«.
Jag hade enligt läkaren 12 månader kvar att leva, men jag är en kämpe och ger aldrig upp. Efter snart 5 år lever jag fortfarande.
Varning ungdomar ? slopa ciggen.
HENRI LANGERON

Funkar det i USA, så?
Självklart ska inte de som röker behöva lida, man ska kunna ta en cigg efter maten eller till kaffet. Är själv ickerökare och jobbar på konditori där rökning är tillåten på en avdelning.
Det är inte kul att lukta rök när man kommer hem eller ännu värre behöva andas in »skiten« då jag själv aldrig stoppat en pinne i munnen. Funkar det i New York och Los Angeles med rökfria uteställen, då måste det gå överallt!
SARA

Det kan ta några år
Visst är det realistiskt med rökförbud, men det tar nog 1-2 år för alla att acceptera. Låt det ta den tiden! Rökfria ställen kan locka med något extra för att få sina gäster att upptäcka fördelarna. Livet blir en fest ? där det inte luktar pest.
R.N

Skönt att slippa lukta rök
En mycket bra ide. Det skulle vara en klar fördel för oss som jobbar i kafé- och restaurangbranschen, för det är mycket påfrestande att gå omkring i röklukt hela dagen. Hår och kläder har alltid denna äckliga lukt, trots att jag inte själv röker. Är man ute och äter kan det vara gott att slippa äta i rökos.
Ahmet Hover

Alla röker som galningar
Jag tycker det är bra. Jag har rökt i 20 år, sedan 4 år är jag rökfri. Jag jobbar på en restaurang där alla röker och de röker som galningar. Därför tycker jag att det är mycket bra med rökförbud. Tack.
FEHMI ECER

Inte realistiskt på krogen
Tanken är god, men jag som ickerökare vill kunna umgås med mina rökande vänner utan att de ska behöva springa ut och röka var femte minut. På restauranger där man vill njuta av mat är det realistiskt, men inte på krogen där man faktiskt räknar med att det är rökigt. En restaurang med helt rökförbud kommer att förlora gäster ? inte bara rökare utan rökarnas icke rökande vänner också.
Passiv Rökare

Bättre med rökavdelning
Jag tycker att det ska vara rökförbud på vissa avdelningar på serveringar, med tanke på allergier. De kan dela av en servering på två ? en del för rökning och en för icke rökande, det skulle vara bättre.
   N.M

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här