Karusell i frukostmatsalen och en rutschkana ner till receptionen. Gänget på Liseberg Grand Curiosa Hotel får allting att funka i en fantasivärld.
Det är drygt ett år sedan Lisebergs hotell Grand Curiosa slog upp portarna för första gången.
Då som nu möter besökarna en reception där det hänger paraplyer från taket och där det finns urnor som är flera meter höga.
Där i receptionen jobbar Elin Hällegårdh. Hon har varit med från starten.
– Det är väldigt roligt och också utmanande att jobba på något som är helt nytt. Vi hade ju ingen aning om till exempel gästflöden. Vi har fått bygga upp våra egna rutiner.



Elin Hällegårdh jobbade på Liseberg redan för tio år sedan, men bytte bana till tåg och flyg.
När Elin såg att Curiosa behövde folk kände hon suget att komma tillbaka. Nu väntar högsäsong och ökat gästantal.
Vanligaste frågorna till receptionen
- När öppnar parken? Bra fråga, det varierar beroende på säsong och veckodag. Receptionen har koll!
- Var går man in på Liseberg? Södra entrén ligger vid hotellet.
- Finns det plats i restaurangen? Den som vill vara helt säker på att få bord kan boka, även för lunchbuffén.
- När kan man åka med karusellen? Helg och högsäsong är det bara korta uppehåll på förmiddagen. Eftermiddag/tidig kväll är den i gång i flera timmar.
- Vad finns att göra på hotellet? Massor! ”Många vill vara kvar på hotellet, och vi är rustade för det.”
Lite erfarenhet har personalen med sig från förra sommaren och Halloween i höstas, när hotellet hade hög beläggning.
– Det ska bli roligt, men det är också utmanande att ta emot så många gäster. Vi jobbar mycket med värdskapet, till exempel att vi möter upp i lobbyn och hjälper gäster att checka in i självservicen. Vi har märkt att det går fortare om vi finns där ute och hjälper till.
En annan som återvänt till Liseberg efter en tid på annat håll är Elin Achilles.
Tidigare jobbade hon på restaurang inne i parken. Nu jobbar hon i servisen på Curiosa under frukost och lunch.
– Jag jobbade tolv år i parken. När jag fick barn var det svårt att jobba kväll, så då jobbade jag på andra ställen. När jag såg att de sökte folk hit visste jag att jag var tvungen att söka. Liseberg är den bästa arbetsplats jag haft.



Framför allt är hon så glad att hennes arbetsplats är en plats där barn får spela huvudrollen.
– Jag älskar barn. Här blir de trygga, här får de lov att vara barn, det är deras fristad. Min dotter har också varit här på mammas jobb, hon älskade det.
Hör hemma på Liseberg
Hotellrevyn har intervjuat Elin tidigare. Det var under pandemin när jobben bara försvann.
Då fick hon till slut jobb på en lunchrestaurang där arbetstiderna passade henne som ensamstående mamma. Men nu är hon tillbaka där hon anser sig höra hemma.
– Jag fick gå igenom samma anställningsprocess som alla andra. Den började i november eller december 2022 och jag fick jobbet i april 2023. Det var en obeskrivlig känsla.



Det är inte bara arbetstiderna och anställningstryggheten som tilltalar Elin. Det är också personalpolitiken, säger hon.
– Till exempel förmånerna vi får här – jag kan göra saker jag inte skulle kunna göra annars. Förra året var jag och min dotter en heldag på Liseberg, med en av hennes kompisar, vi har varit på Universeum, Liseberg ordnar familjedagar. Det är så mycket fina saker. Jag känner sån tacksamhet, man känner sig omhändertagen.
Det märktes inte minst när Oceana brann ner tidigare i år.
Personalen på Curiosa fick evakuera hotellet och plötsligt stod Elin utomhus, utan vare sig jacka eller hemnycklar.
– Mina chefer var så bra. De erbjöd sig att ordna hotell för mig och min dotter om det skulle behövas. De bryr sig verkligen och det känns så äkta.



Samtidigt som Elin och hennes kollegor plockar undan efter frukosten och förbereder lunchdukningen går köket på högvarv.
Första kullen Lisebergskockar
Här tillagas fisk, kött, pizza och pasta för lunchbuffén som snart drar i gång.
Liksom de flesta vi pratar med har kocken Eric Carlsson jobbat här sedan start.
Högsäsongen kan bli intensiv, men även dagar som denna, en ganska gråkall dag när parken fortfarande är stängd, kan det vara mycket att göra.
– Som här, jag har en beställning på hundra charkbrickor.
I köket hittar vi även David Nihlén och Paul Sjöö. De har båda gått Lisebergs egen kockutbildning och nu landat jobb på restaurangen på Grand Curiosa.
David tillhör den första kullen Lisebergskockar.


– Jag gillar att jobba med mat, tänka ut nya grejer, fundera på vilka smaker som passar ihop. Jag tänker på mat hela tiden, nästan så huvudet spinner. I löv it!
Innan David hoppade på Lisebergs utbildning hade han jobbat med facility management på Trafikverket i sex år.
– Det var lite annorlunda. Då fick jag 150 mejl om dagen och kunde vara trött på zombievis när arbetsdagen var slut. Nu är jag mer trött i kroppen.
Men det är inte bara mängden administrativt arbete som skiljer sig åt.
David gillar humorn som präglar restaurang. Betydligt mer än den som var på myndigheten.
– Det är kanske ingen fair fight i och för sig.