På menyn dryckestipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gott i glaset till lätta rätter

Soppor och sallader är lätt och fräsch mat, där rätt vin kan lyfta det skira smakerna.

Publicerad 28 februari 2013

Till lättare rätter som soppor och sallader väljer vi elegantare viner. Smakrikt men med friska syror och tydlig fruktighet. Vita viner av det fräscha och lättsamma slaget, utan överdrivna inslag av ekfat. ­Sauvignon blanc bjuder på gröna toner och ultrafrisk syra. Det är en druva som passar utsökt till sallader, lägg till skaldjur och dressing av olja och vinäger för riktigt bra kombo.

Chardonnay utan ekfat eller försiktigt fat­lagrad är gott sällskap till rätter med mycket smak. Redda soppor med fisk eller kyckling är utmärkta i kombination med denna välkända druva. Alvarinho smakar bra till fisksoppa, gärna med syrliga inslag, och grüner veltliner kombineras med fördel till örter och gröna blad. Båda druvorna innehåller naturligt höga syror och krispig helhet. Sval riesling klarar både soppa och sallad. Addera räkor och pilgrimsmussla eller söta rotfrukter och upplevelsen blir till rondör.

Bland röda viner letar vi efter samma finess och lätta prägel, utan tydlig strävhet och onödig restsötma. De får gärna ha livlig syra, och ett elegant rött serveras svalare än gängse för fräschare kombination. Pinot noir och gamay är druvor som när de hanteras korrekt ger en stor smak och komplex upplevelse. Dessa viner är utmärkta till kryddiga soppor och smakrika sallader, samt till kött och kyckling med krämig dressing.

Fakta

Vita viner
2011 Clotilde Davenne, Bourgogne, Frankrike, 5562, 99 kr
2011 Stoneleigh Chardonnay, Marlborough, Nya Zeeland, 6427, 105 kr
2011 Hunter–s Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, 6202, 99 kr
2011 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, François
Lurton, Frankrike, 22139, 75 kr

Röda viner
2010 Montes Pinot Noir, Aconcagua, Chile, 2179, 119 kr
2010 Morgon, Georges Duboeuf, Beaujolais, Frankrike, 5106, 89 kr
2011 Dolcetto d–Alba, Orlando Abrigo, Piemonte, Italien, 2331, 89 kr

Alkoholfritt
Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, Tyskland, 1922, 12.90 kr
Freixenet Legero, Spanien, 1934, 44 kr

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här