Gott med granatäpple
Ankbröst med granatäpple eller en fruktig sorbet - frukten går att använda till mycket. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gott med granatäpple

En frisk sötma med ett drag av syrlighet bidrar till att granatäpplet gör sig fint till sallader, ost, kötträtter och bakverk.

Publicerad 29 januari 2013

Ankbröst med granatäpple

Ursprungligen en klassisk persisk rätt som heter Fesenjoon, men i
Shilas anda har jag tagit mig friheten att ändra lite i receptet. 

  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör
  • –3 msk olivolja
  • 5 msk granatäppelsirap (finns i orientaliska butiker eller på den  orientaliska hyllan i affären.)
  • 300 g valnötter
  • 900 g ankbröst eller kycklingbröstfilé
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 g saffran
  • 1/4 tsk kanel
  • socker, salt och svartpeppar
  • kärnor från ett halvt granatäpple
  • en handfull extra valnötter  

Rosta valnötterna i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna innan du mixar dem till fina smulor.
Hacka löken och stek den i smör och olivolja. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda i 10 – 15 minuter. Tillsätt de mixade valnötterna, granatäppelsirap och kanel. Låt sjuda på svag värme i 20 – 30 minuter. Ta gärna bort valnötsfettet som flyter till ytan. Rör om då och då. Smaka av.
Under tiden: sätt ugnen på 120 grader. Gnid in ankbrösten med salt och peppar. Skär ett rutmönster i fettlagret. Stek dem med fettsidan nedåt i cirka 4 minuter, vänd och stek 2 minuter till på andra sidan. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Efterstek i ugnen i 20 minuter. Innertemperaturen ska vara ca 60 grader. Låt ankbrösten vila i folien i några minuter.
Lägg upp granatäppel- och valnötsröran på ett fat. Skiva ankbrösten och lägg ovanpå. Strö över granatäppelkärnor och hackade, rostade valnötter. Servera med basmatiris.

Syrlig sorbet

En frisk syrlig glass på granatäppeljuice. Blir färgen för dov kan man pigga upp den med några droppar karamellfärg.

  • 0,5 tsk gelatin
  • 1 msk kallt vatten
  • 3,5 dl ren granatäppeljuice
  • 1,5 dl socker
  • –1 nypa salt
  • 1,5 dl grädde

Lägg gelatinet i blöt i vattnet.
Värm upp granatäppeljuicen med socker och salt och rör om tills sockret helt har löst sig. Blanda ner gelatinet och låt svalna något innan du ställer in saften i kylskåpet.
Häll i grädden och häll allt i en glassmaskin. Låt frysa helt i ­frysen före servering.
Servera med granatäppel­kärnor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här