Goda, glutenfria muffins
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Goda, glutenfria muffins

Glutenfria bröd och kakor som alla gillar - finns det? Jajamen. I alla fall om du frågar Oscar Målevik, bagare på nystartade glutenfria bageriet Friends of Adam.

Publicerad 24 september 2010
inlinebild
Foto: Stefan Wettainen

Allt började med att nioårige Adam fick diagnosen gluten­intolerans. Familjen bakade och bakade tills de kom fram till några vettiga alternativ.
I dag har det utvecklats till ett bageri och en nätbutik – för Adams och alla andra glutenintolerantas skull.
– För mig är det en utmaning att kunna erbjuda något som är gott. Utbudet var så apotekslikt och tråkigt. Det var liksom ingen njutning över det, förklarar Oscar Målevik.
Som bagare och konditor fick han vända upp och ned på det mesta för att kunna skippa gluten, som är byggstenen inom all traditionell bakning.
– Nu har vi många kunder som tål gluten, men ändå handlar här för att de gillar våra grejer. Det känns bra. Och det är nyttigt för alla att äta mindre gluten.

Glutenfria mandelmuffins

Kan även smaksättas med choklad, mandel, äpple eller blåbär.

  • 100 g smält smör
  • 50 g teffmjöl*
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g socker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g mandelmjöl
  • rivet citronskal eller kardemumma efter smak

Smält smöret. Väg upp alla torra ingredienser i en bunke vid sidan av, och blanda.
Rör ihop alltsammans och spritsa upp i formar, fyllda till cirka tre fjärdedelar. Strössla gärna över lite mandelspån eller kardemumma blandat med strö- och råsocker.
Baka i 180 – 190 grader cirka 15 – 18 minuter, till lagom färg.

* Mjöl gjort på teff, ett hirsliknande frö. Används bland annat
i etiopisk matlagning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här