Glad mezommar!
Kryddiga lammfärsspett och kikärtstabbouli är två av inslagen på vårt mezebord. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Glad mezommar!

Kalla röror, fräsch sallad med mynta och goda grillspett. Meze passar perfekt på sommarfesten! Här är allt du behöver för att bjuda på en libanesisk buffé.

Publicerad 15 juni 2012
inlinebild
Muhammara passar bra att klicka på det mesta. Foto: Stefan Wettainen

Kryddiga lammfärsspett

4 portioner

  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 500 g lammfärs
  • 1 röd chili, urkärnad och finhackad
  • 1 tsk sumak (finns i väl­sorterade mataffärer)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 knippa finhackad bladpersilja
  • 1 kruka färsk mynta, hackade blad
  • salt, nymald svartpeppar
  • 1 ägg
  • träspett

Blötlägg träspetten. Stek lök och vitlök i lite olja på svag värme. Låt svalna. Blanda löken med alla övriga ingredienser till en jämn smet.

Fukta händerna och forma färsen till avlånga rullar och stick in spetten. Lägg spetten på ett fat och låt stå i kylen i en timme.
Pensla med olivolja och grilla i cirka 4 minuter per sida. Servera gärna med grillade grönsaker, tabbouli och någon god dippsås.

Muhammara

En färgstark och smakrik paprika­röra. Passar fint både till grillat och som dippsås.

4 portioner

  • 3 röda paprikor
  • 2 skivor dagsgammalt vitt bröd
  • 2 msk kallt vatten
  • 70 g valnötter
  • cirka 1 dl olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 tsk spiskummin
  • salt

Rosta paprikorna i ugnen i 250 grader tills de blir bruna runt om. Vänd då och då. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt vila i 20 minuter. Dra sedan av skalet, kärna ur och skär i bitar.  
Mixa brödet med vatten. Tillsätt paprika och valnötter, mixa igen.

Hetta upp lite av olivoljan i en stekpanna och mjukstek löken tills den får lite färg. Mixa paprika­röran med löken och tillsätt lite olivolja i taget. Fortsätt mixa tills röran blir lagom tjock.

Tillsätt mer olja om det behövs. Krydda med spiskummin och lite salt. Servera till rostat pitabröd, grillspett eller grönsaker.

Yoghurtdipp

Lättlagad dippsås med massor av smak av fetaost och mynta. Perfekt till grillat kött.

4 portioner

  • 150 g fetaost
  • 2 dl yoghurt av grekisk typ
  • 1/2 citron
  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk tahini (finns i välsorterade mataffärer)
  • 2 msk hackade pistagenötter

Bryt fetaosten i bitar. Mixa med yoghurt, citronsaft och mynta.
Tillsätt olivolja och tahini. Blanda väl.

Strö över pistagenötter och dekorera med myntablad.
Servera till grillspett eller rostat pitabröd.

Tabbouli med kikärter

I vanliga fall brukar tabbouli göras på bulgur, men i Libanon finns det en uppsjö varianter. Den här görs med kikärter i stället, och är både fräsch och matig på samma gång.

6 - 8 portioner

  • 1 stor tomat, tärnad
  • 2 paprikor i valfri färg, tärnade
  • 2 gurkor, tärnade
  • 2 små gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 dl olivolja
  • 1/4 dl citronsaft
  • salt
  • 1 msk tahini (finns i välsorterade matbutiker)
  • 2 burkar kikärter, à cirka 400 g
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • cirka 1 tsk spiskummin

Finhacka och tärna grönsaker och persilja. Blanda vitlök, olivolja, citronsaft, salt och tahini till en dressing. Späd med lite vatten om den skär sig.

Skölj kikärterna och låt dem rinna. Blanda med lök, persilja och de tärnade grönsakerna. Häll över dressingen och smaka av med salt och spiskummin. Blanda väl. Servera som matig sallad till grillat.

Festen börjar i affären

Mycket av maten går att köpa färdig. I butiker med mat från Mellanöstern hittar du kryddorna samt det största utbudet av bulgur. Här är några saker som passar bra att inhandla.

  • Vinbladsdolmar.
  • Fetaost.
  • Oliver.
  • Hummus – kikärtsröra.
  • Inlagd paprika på burk.
  • Libabröd – stora, platta, runda tunnbröd, som påminner om pitabröd fast utan ficka.
  • Baklava till kaffet.
  • Sumak. Vinröd krydda gjord av torkade bär från sumakträdet. Har en mycket syrlig smak.
  • Tahini. Sesampasta gjord av passerade sesamfrön. I Libanesisk mat används ljus tahini, men det finns även mörk.
  • Bulgur Hela durumvetekärnor, finns i olika grovlekar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här