Forskaren: Innovation i krisens spår
Fler kan ha fått upp ögonen för semester på hemmaplan, tror Susanna Heldt Cassel. Illustration: Mattias Käll
Fokus KRISÅRET

Forskaren: Innovation i krisens spår

– Det är i kriser som innovation tvingas fram, säger forskaren Susanna Heldt Cassel.

Publicerad 18 december 2020
Susanna Heldt Cassel. Foto: Högskolan Dalarna

Coronapandemin saknar motstycke för besöksnäringen. Andra kriser har kommit och gått, med betydligt mindre konsekvenser för branschen.
– Askmolnet från Island till exempel drabbade reseindustrin väldigt hårt, men bara under några veckor. Det här är något helt unikt, säger Susanna Heldt Cassel, forskare inom turismvetenskap på Högskolan Dalarna.

Krisen har drivit fram beteende­förändringar som hon tror kan bli bestående.
– Det här vi ser – att många jobbar hemma, att man utvecklar nya sätt att jobba och mötas, det tror jag blir permanent, och det kan betyda jättemycket för hotell- och restaurangbranschen. Om folk inte är på arbetsplatserna kanske vi får se fler restauranger i bostadsområden. Och när folk kan välja att bosätta sig var de vill kan det betyda ett uppsving på platser som inte har så stort utbud i dag. Det är ganska troligt.

Människors privatresande förändrades i ett slag när pandemin nått sin fulla styrka. Flygplan stannade på marken, och bland annat fjällturismen växte. Susanna Heldt Cassel tror att fler kan ha fått upp ögonen för att semestra på hemmaplan.
– Folk som brukar åka utomlands har inte gjort det, och många har dragit sig undan från städer där det rör sig mycket folk. Så fjällvärlden har gått bra, medan hotell i storstäderna, där är det ju katastrof. Det finns de som haft sin bästa säsong någonsin medan andra platser gapar tomma.

Hotell- och restaurangbranschen är kreativ och uppfinningsrik. Det märks nu, menar Susanna Heldt Cassel.
– Det är i kriser som innovation tvingas fram. Vi ser en hel del sådant nu. Om inte gästerna kommer till restaurangerna får restaurangerna komma till gästerna. Sådant har poppat upp allt mer.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här