Ge vardagsfrukosten en extra guldkant med hemgjord granola -- en knaprig variant av m√ºsli. Till en lång, skön helgfrukost passar matig äggröra perfekt.
Grym granola
Den här flingblandningen är makalöst god och nyttig. Förvara i täta glasburkar.
- 100 g mandel
- 5 dl rågflingor
- 5 dl fiberhavregryn
- 2 dl solrosfrön
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl kokos
- 1 msk malen ingefära
- 2 tsk stött kardemumma
- 1 dl linfrön
- 1/2 dl råsocker
- 2 dl vatten
- 5 msk solrosolja
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 dl torkade blåbär
- 1 dl torkade tranbär
Hacka mandeln ganska grovt. Blanda med rågflingor, havregryn, solrosfrön, pumpafrön, kokos, malen ingefära, kardemumma och linfrön. Tillsätt råsocker och blanda väl.
Blanda vatten och olja och stänk över grynblandningen. Krama ihop blandningen med händerna och bred sedan ut smulorna i en smord långpanna.
Rosta blandningen i 200 grader i cirka 25 minuter. Det är viktigt att röra om då och då så att det inte bränns. Låt svalna.
Blanda ner russin, klippta aprikoser och torkade bär. Förvara i en tät glasburk.
Äggröra med lax och västerbotten
Den krämiga äggröran med rökt lax och västerbotten ger en läcker lyxfrukost med mycket smak.
- 4 ägg
- 2 msk crème fraiche
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 kruka gräslök, strimlad
- 1 tsk paprikapulver
- salt
- nymalen svartpeppar
- 2 tsk smör
- 1/2 dl riven västerbottensost
- 2- 4 skivor rökt lax
Vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde. Tillsätt gräslök (spara lite till dekor), paprikapulver, salt och peppar.
Smält smöret i en stekpanna, sänk värmen och häll i äggsmeten. Stek försiktigt under ständig omrörning tills äggen börjar stelna lite grand. Dra av från plattan, strö över osten och rör om.
Fördela på assietter. Lägg på laxen och strö över den sparade gräslöken. Servera genast till en kopp te eller kaffe, eventuellt med rostat bröd.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.