Livsstilsprofessorn 
hyllar grötfrukosten
Foto: Stefan Wettainen
På menyn Matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Livsstilsprofessorn hyllar grötfrukosten

Frukost är en försummad företeelse, på väg att utrotas av stress och tidsjakt. Men unna dig en skön morgonstund, det vinner du på resten av dagen.

Publicerad 10 februari 2012
inlinebild
Gröt med lingonsylt, smörgås, te och juice. Då står sig Mai-Lis Hellénius fram till lunch. Foto: Stefan Wettainen

Ni vet hur det är… Det ska snoozas, duschas, fönas och letas strumpor. Sminket ska på, gympapåsen packas och bussen passas.
Frukost? Äh, det får bli något på vägen. ­Eller möjligen en kaka på kafferasten.
Fler och fler skippar det som borde vara en stund av njutning, lugn och ro och en balanserad start på dagen. Det är inte bara synd, det är inte särskilt nyttigt heller. Vare sig för kropp eller själ.

Mai-Lis Hellénius
är livsstilspro­fessor på Karolinska Institutet och dessutom en sann vän av frukosten som måltid. Själv äter hon ordentligt på morgonen.
– Jag älskar min havregrynsgröt med linfrön, minimjölk och lite lingonsylt eller färska bär. Till det blir det en liten macka, ett litet glas juice och en stor balja te. Då håller jag mig mätt till halv tolv, fastän jag ätit redan kvart i sju.
Frukosten är en av våra viktigaste mål­tider. Den styr hur vi äter resten av dagen.
– Om man inte äter frukost, vilket tyvärr blir allt vanligare, blir man vrålhungrig på förmiddagen. Och oplanerat ätande är nästan alltid sämre. Det blir fikabröd eller något man köper med sig på tunnelbanan.
– Så våra morsor och hushållslärare hade rätt. Frukost är en bra start på dagen. Det håller fortfarande.
Det är inte alla som klarar av att tugga i sig något så dags på dygnet. Till dem har Mai-Lis ett tips:
– Var lite förutseende. Packa en matsäck med något schyst som mättar, så slipper du hamna i ofrivilliga blodsockersvängningar. Gärna något med fiber och grönt. Ett litet minimål, en bra macka kan räcka.
Många dieter tar upp bröd som något vi ska vara sparsamma med. Men till frukost passar en nyttig smörgås bra.
– Mackor hamnar ofta i dålig dager. Grovt bröd med ett bra matfett, lite rökt skinka och skivat äpple på är både gott, nyttigt och smart att ha i handväskan. Var inte rädd för att prova på nya pålägg och kombinationer. Vi är otroligt konservativa med vad vi äter på morgonen.

Myten om att man bränner mer kalorier om man tränar före frukost, den ger inte Mai-Lis mycket för.
– Den motion som blir av är den bästa. Vissa tycker att det är svårt att motionera direkt efter att man har ätit, då kanske det är bättre att träna före frukost. Men ser man till effekten spelar det faktiskt ingen större roll, även om eftermiddagen eller tidig kväll egentligen är allra bäst.
Frukosten får igång kroppen efter ­nattens vila. Därför behöver innehållet ge tillräckligt med energi.
– Det viktigaste är att den står för 25 procent av dagens kaloribehov. Den ska få dig att orka och fylla på med energi fram till lunch. Bra grejer och fiberrikt. Inte för mycket socker, håll igen på juicen till exempel.
Om man vill lyxa till det på helgen har Mai-Lis flera förslag.
– En omelett med bönröra kanske? Eller nybakade scones och en riktigt härlig fruktsallad med färska bär. Helgfrukosten får gärna vara lite förstärkt och kännas lyxig. Låt den få ta tid, både att laga och äta.
På hotellens frukostbufféer finns ofta sill. Mai-Lis tycker att det är en fantastiskt bra mattradition som hon hoppas att hotellbranschen håller fast vid.
– Några bitar sill på morgonen täcker hela dagens behov av nyttiga fettsyror. Men det finns många fällor också, som korv och bacon. Det ska man inte ta så mycket av. Och finns det inga grönsaker brukar jag fråga efter det. Fruktsallad är också bra.
– Men det viktigaste är att inte skuldbelägga ätandet. Man ska kunna njuta av maten. Även på morgonen.

Damer 50+ äter bäst!

Kvinnor över 51 är bäst på att äta frukost, hela 97 procent, unnar sig ett morgonmål.  Av män under 35 år hoppar 13 procent över frukosten.

Den vanligaste frukosten i svenska hem är kaffe med ostsmörgås.

Ordet frukost började användas i svenskan på 1400-talet.
»Dagvard« var ett tidigt namn för en lätt morgonmåltid.

Under 1900-talet ersattes frukost som en benämning av en måltid mitt på dagen med »lunch«. I Danmark betyder fortfarande »frokost« en lunchmåltid.
Källor: Nationalencyklopedin, Previa, Arla

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.