Ett lyft för både
två- och fyrbenta
Om barnen tröttnar på djuren finns lekplatser, särskilda barnbadrum och barnbio på campingen. Foto: Jonas Bilberg
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ett lyft för både två- och fyrbenta

Jätteutter, dvärgflodhäst och binturong bor tryggt på Parken Zoo i Eskilstuna. Men parken ger inte bara ett hem åt utrotningshotade djur, utan även välkomna jobb i en stad där arbetslösheten är bland de högsta i landet.

Publicerad 29 juni 2011

Att sova när en grupp barn stojar i ens öra skulle vara omöjligt för de flesta, men inte för dvärgflodhästen Anton. Han sträcker bara ut ett knubbigt ben och slumrar vidare. Anton är också van vid uppmärksamhet. Nyligen blev Anton och hans partner Krakunia världsnyheter när paret fick tillskott. Födseln var en stor lycka eftersom ­bevarandet av utrotningshotade arter är ett av ­målen för Parken Zoo.
Ett annat, mer lokalt mål, är att skapa sysselsättning här i Eskilstuna, där arbetslösheten är bland den högsta i landet.
Särskilt för unga är arbetsmarknaden hård. Det har Sara Sandeberg, som står i glasskiosken Helado bredvid flodhästarna, fått känna på.
– Jag tog studenten förra året och har inte hittat något fast jobb än. Jag jobbar lite extra på ett hotell och som volontär på ett katthem.
Hon får kunder, några killar i 10-års-åldern som vill ha mjukglass. De får sina strutar och Sara kollar bort mot dvärgflodhästarna som fortfarande ligger och latar sig.
– Jag älskar djur, så det här jobbet är perfekt för mig.

Sara var
en av de 250 som rodde hem ett sommarjobb i år. Trycket på platserna var hårdare än någonsin, berättar Torbjörn Bergvall, operativ chef för restauranger, nöjespark och boende.
– Vi hade 2 500 sökande. Det är mer än vanligt. Vanligtvis brukar det ligga runt 1 600.
De allra flesta, nio av tio, som söker är från trakten, och de flesta är unga. För många är jobbet här det allra första någonsin. Men det gör ingenting, säger Torbjörn.
– Man behöver inte ha ett långt cv för att platsa här. Det viktigaste är att man tycker om att möta människor. Allt annat kan man lära sig här.
Många hamnar på någon av parkens restauranger, kaféer eller kiosker och ungefär lika många på nöjesparken. Skötseln av parkens djur kräver dock specialistkompetens.
– Så därför rekryteras djurvårdare ­separat, berättar Torbjörn på väg in på campingen.
Det är anläggningens nyaste del. Syftet är att kunna erbjuda besökare ett prisvärt boende, så att de kan stanna lite längre både i parken och i Eskilstuna. Parken Zoo ägs av kommunen och att locka besökare hit är ett av verksamhetens syften.
– Och det gör vi. Våra gäster kommer från hela landet, även om de flesta är från Stockholmsområdet och närområdet, säger Torbjörn.

Campingen är öppen året om, men har högsäsong under sommaren. Vaktmästare Seppo Malín håller på att fräscha upp utemöblerna inför gästernas ankomst.
– Ja, de behöver putsas upp lite, säger han och penslar trämöblerna med olja.
Seppo jobbar sitt andra år på parken. Titeln vaktmästare fanns inte förut, utan den tog Seppo med sig från sitt gamla jobb på hotell Statt i Eskilstuna. I mars 2009 förstördes hotellet i en anlagd brand och Seppo förlorade sin arbetsplats sedan 25 år.
– Det var nästan att man inte fattade det, säger han och skakar på huvudet.
Alla hotellets anställda, inklusive vd:n, varslades om uppsägning. I slutändan hamnade Seppo här på Parken Zoo.
– Ja. Men det är bra. Det händer alltid något nytt, säger han och återgår till målandet.

På campingen syns det vilka som är Parken Zoos ­huvudmålgrupp: barnen. Lekplatser, särskilda barnbadrum och barnbio är några av anpassningarna som gjorts för de små. Även i djurparken märks det tydligt, många dagis- och skolgrupper är på besök.
– Ett av djurparkens mål är att intressera barn för djur, berättar Torbjörn samtidigt som en liten grupp går in i huset som jätteuttrarna Alua och Yumbo delar med krokodiler, varaner och sköldpaddor. Här inne är ljudnivån hög, och det är inte barnens fel. Jätteuttrarna, som kan bli upp till 180 centimeter långa, plaskar, visslar och tjuter.
– De är oerhört intelligenta, busar och samarbetar. Just nu håller de på att reta ­krokodilerna, berättar Torbjörn förtjust.
Alla djur på Parken Zoo är dock inte utrotningshotade. På Lilla Zoo går vanliga djur som får och kaniner lösa, och inne på Zooskolan kan barnen träffa ormar och ödlor. Inne i skolans lilla hus står Karolina Holmström med ena armen nedkörd i ett stort akvarium. Hon byter vatten, förklarar hon. Karolina är långtidsarbetslös och har fått praktik här genom Arbetsförmedlingen. Hon blev överlycklig när hon fick veta vart hon skulle.
– Det var ju drömmen!
Nu har halva praktiktiden gått och ­Karolina har fått mersmak.
– Det vore fantastiskt att ha ett sånt här jobb på riktigt.

Efter lunch glesnar besökarna hos djuren något. Nöjesparken har öppnat. Även här ligger fokus på de minsta. Speciellt åkattraktionerna vars läskighet mäts i en »pirr-i-magen-skala«. På Flying Frog, där Tobias Axelsson arbetar, är den hög. Många av åkarna ser spänt förväntansfulla ut när Tobias spänner fast säkerhetsbyglarna. Det är hans sjätte säsong, berättar han efter att ha tryckt på knappen som får grodan att flyga lagom högt.
– Det är ett roligt jobb. Folk är så glada, säger han medan åkarna skriker förtjust och någon tappar en rosa foppatoffla. Tobias ler.
Resten av året är han arbetssökande, så sommarjobbet på parken är extra värdefullt.
– Det är en trygghet att få komma hit. Man vet hur saker funkar.
Samma sak tycker hans kollega Anna Hillius i chokladtombolan, en bit bort.
– Det är kul att det är många som kommer tillbaka varje år, säger hon och trycker på stoppknappen så att hjulet saktar in. Spelarna, två småtjejer, kan knappt stå stilla. Det blir ingen vinst, och de springer vidare.
Det är ­Annas tredje sommar på parken, och hon kan redan nu tänka sig att komma tillbaka.
– Om jag får möjlighet så gör jag gärna det. Det är ett bra ställe att arbeta på.

Men alla är inte lika nöjda. Förra året gick Parken Zoo med 14 miljoner i förlust, något som orsakat politisk ­debatt kring om kommunen ska ha kvar verksamheten. Orimligt dyra arbetstillfällen, säger motståndarna. Men Torbjörn Bergvall är inte bekymrad över diskussionen.
– Huvudsaken är att parken har en ägare som är engagerad, seriös och ser till verksamhetens bästa. Oavsett vem som är ägare är jag övertygad om att  Parken Zoo kommer fortsätta att utvecklas.
I våras beslöt de styrande politikerna att utreda en eventuell försäljning.
Oroliga röster höjdes då för vad som skulle hända med de utrotningshotade djuren om parken skulle säljas. Detta är dock inget som verkar bekymra en av de ­berörda, dvärgflodhästen Anton som ligger kvar på samma plats som tidigare. Han visar sina stora glesa tänder i en gäspning och somnar om med en suck.


Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna öppnade redan 1898 som en av landets första folkparker. Drygt 50 år senare invigdes djurparken som i dag har ett 50-tal djurarter.
Förutom djurpark består ­verksamheten i dag av nöjesfält, bad, restauranger, konferens- och kongressverksamhet och camping och stugby.
Parken sysselsätter drygt 50 personer som arbetar året runt samt cirka 250 säsongsarbetare. Anläggningen ägs av ett dotterbolag till Eskilstuna kommun.

Arbetslöshet i Eskilstuna

Eskilstuna var tidigare en viktig industristad. På 1970-talet lades dock många av ­stadens industrier ner och arbetslösheten ökade.
I juni förra året var 11 procent av Eskils­tunas invånare arbetslösa eller i arbetsmarknadsprogram.
Bland dem under 24 år var motsvarande siffra 20 procent.
Det senaste året har arbetslösheten minskat något. I januari i år var 17 procent av de unga, och 11 av dem mellan 16 och 64 år, arbetslösa eller i program. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här