Dumplings – höstens
trendigaste knyten
Foto: Stefan Wettainen
På menyn Matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dumplings – höstens trendigaste knyten

Dumplings är dunderhett just nu. Gott, lätt och gör dig precis lagom mätt. Pernilla Sparring ångar degknyten så att det ryker på sitt dumplingsställe Steam.

Publicerad 24 september 2010

Pernilla Sparring har precis pustat ut efter lunchrusningen. Eftermiddagslugnet börjar lägga sig över den lilla ljusblå lokalen Steam i norra änden av St Eriksgatan i Stockholm. På disken tronar det allra heligaste: ångskåpet.
Det är där storverken får liv. De små skira ljusa degknytena som varsamt ångas för att behålla fyllningens naturliga smaker. Inga tillsatser, inget stekt. Bara ren vattenånga – därav namnet Steam.

– Tanken är att man ska orka jobba hela eftermiddagen efter lunchen. Man blir liksom inte så där tungt mätt. Dumplings är den perfekta måltiden mitt på dagen, förklarar Pernilla.
Egentligen begriper hon knappt själv att hon står bakom en disk med mat på. Hon jobbade i klädbranschen och reste ofta till Paris när idén mer eller mindre överföll henne. Där var det populärt med färska kinesiska och vietnamesiska vårrullar som kunde käkas på språng.
Hemma i Sverige tog en överentusiast­isk Pernilla Sparring kontakt med Seveneleven för att lansera »det perfekta tjejmatskonceptet«. När ingen nappade på idén bestämde sig helt enkelt Pernilla för att förverkliga den på egen hand.

Drömmen om snabbmatskedjan Steam var född. Vårrullarna fick sällskap av kinesiska ångkokta knyten med egenhändigt komponerade fyllningar. Snart öppnar butik nummer två, och tanken är att Steam-familjen slutligen ska ha tio avknoppningar.
– Egentligen tror jag att det var bra att jag inte hade restaurangbakgrund. Jag fick liksom hitta på lite efter hand. Jag har alltid varit väldigt kräsen när det gäller mat och kom tidigt på att det enda sättet att få vad jag ville ha var att laga det själv.
Och dumplings är något som Pernilla Sparring verkligen gillar.
– Jag brukade servera det på mina nyårsfester och det gick alltid åt först. Då fanns det nästan inga dumplings att köpa i Sverige. Nu finns det, men många är väldigt dåliga och nästan alla smakar likadant. Jag strävar efter att behålla de genuina smakerna och testar själv hela tiden nya kombinationer.

Dumplings är en del av den kinesiska smårättstradition som kallas dim sum, vilket betyder »vidrör hjärtat« på kantonesiska och i det här fallet ungefär står för att beställa vad man känner för.
– Det är ju det som är så fiffigt med dumplings. Man kan fylla dem med precis vad som helst. Det finns till och med dumplings med soppa inuti.
Dumplings äts traditionellt med te till. De kan ångkokas, friteras eller stekas. I Kina är det framför allt en frukost- eller lunchtradition, men i västvärlden har det numera blivit så trendigt att det serveras även kvällstid.

På Steam serveras de både på traditionellt vis till te och med mer lunchanpassade tillbehör.
– Men man kan göra dem själv hemma också. Många är rädda för att det ska vara meckigt – och lite pilligt är det, men mest roligt. I Kina sitter hela familjen och viker dumplings tillsammans vid nyår. Det är sympatiskt, tycker jag.
I asiatiska butiker hittar man de nödvändigaste ingredienserna. Färdiga degplattor underlättar arbetet väsentligt. Fyllningen skapar man efter eget huvud. Eller varför inte följa något av våra recept härintill?
Men Pernilla Sparrings egna recept är så klart både hemliga och heliga.
– Många har försökt pumpa mig på mina hemligheter, men jag avslöjar ingenting. En dumpling från Steam ska vara något alldeles speciellt.

Smått och gott om smårätterna

  • Dumplings är en del av den kinesiska dim sum-traditionen, som består av olika kantonesiska smårätter.
  • Yum-cha kallas det när familjen träffas på söndagar för att äta dim sum och dricka te.
  • Dumplings serveras ofta från vagnar där restauranggäster får peka på vilken ångkorg de vill ha.
  • Tehusen etablerades ursprungligen längs vägarna som en viloplats. Till en början ansågs det opassande att servera mat till te, men så småningom erbjöd man smårätter.
  • Dim sum serveras vanligen som frukost, ibland redan från klockan 5 på morgonen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här