Lättlagade dumplings
för hemmakocken
Kycklingdumplings och potstickers. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lättlagade dumplings för hemmakocken

Hacka, gör knyten, ånga och servera. Dumplings ser avancerade ut, men går lätt att göra hemma. Här är två goda recept på kycklingdumplings och potstickers med räkor och fläsk.

Publicerad 24 september 2010
inlinebild
Potstickers har fått sitt namn eftersom de först steks och sedan ångkoks. Foto: Stefan Wettainen

Potstickers med räkor och fläsk

cirka 30 – 40 stycken

  • 30-40 dimsum-, gyoza- eller wontonplattor (finns i asiatiska butiker)
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g hackade räkor, gärna färska
  • 1 dl hackade vattenkastanjer
  • 1/2 dl rivna morötter
  • 1 dl hackad koriander
  • 2 strimlade salladslökar
  • 5 cm riven ingefära
  • 1 msk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • nymalen svartpeppar
  • 1/2-1 chili
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rapsolja

Dippsås:

  • 4 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk hackad koriander
  • 1/2 strimlad salladslök

Vispa ägget lätt med salt. Blanda i fläskfärs, räkor, vattenkastanjer, morötter, koriander, lök, ingefära, ägg, soja, sesamolja, peppar och chili.
Blanda ihop dippsåsen.
Lägg ut en degplatta, fukta fingertopparna och blöt kanterna. Lägg en tesked fyllning i mitten. Vik ihop plattan diagonalt över fyllningen, nyp till kanterna och vrid till giffelform.
Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Lägg ner några knyten i taget och stek i någon minut tills de blir gyllenbruna.
Tillsätt vatten och täck med lock. Koka i 1 minut, ta av locket och koka tills vattnet ångat bort.
Servera med den brynta sidan upp, dippa i såsen.

Kycklingdumplings

30–40 stycken

  • 30–40 dim sum-, wonton eller gyozaplattor
  • 400 kycklingfärs
  • 2 salladslökar
  • 1 dl grovhackade vattenkastanjer
  • 1/2– 1 röd chili
  • 5 cm färskriven ingefära
  • 1/2 kruka grovhackad färsk koriander
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 tsk sesamolja
  • salt

Dippsås

  • 1 dl soja
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk risvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 1–2 tsk chiliflakes eller
  • röd chilifrukt
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Blanda färs med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök, sesamolja och lite salt.
Blanda alla ingredienser till såsen.
Fukta kanterna på en degplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Upprepa tills fyllningen är slut.
Pensla en ångkoknings­insats (finns i asiatiska butiker) med olja, lägg i knytena och placera den i en kastrull med lite kokande vatten på botten. Ånga i fem minuter.
Dippa de varma knytena i såsen och ät!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här