Hacka, gör knyten, ånga och servera. Dumplings ser avancerade ut, men går lätt att göra hemma. Här är två goda recept på kycklingdumplings och potstickers med räkor och fläsk.
Potstickers med räkor och fläsk
cirka 30 – 40 stycken
- 30-40 dimsum-, gyoza- eller wontonplattor (finns i asiatiska butiker)
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 200 g fläskfärs
- 200 g hackade räkor, gärna färska
- 1 dl hackade vattenkastanjer
- 1/2 dl rivna morötter
- 1 dl hackad koriander
- 2 strimlade salladslökar
- 5 cm riven ingefära
- 1 msk soja
- 1 tsk sesamolja
- nymalen svartpeppar
- 1/2-1 chili
- 1 dl vatten
- 2 msk rapsolja
Dippsås:
- 4 msk soja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk risvinäger
- 1 msk riven ingefära
- 1 msk hackad koriander
- 1/2 strimlad salladslök
Vispa ägget lätt med salt. Blanda i fläskfärs, räkor, vattenkastanjer, morötter, koriander, lök, ingefära, ägg, soja, sesamolja, peppar och chili.
Blanda ihop dippsåsen.
Lägg ut en degplatta, fukta fingertopparna och blöt kanterna. Lägg en tesked fyllning i mitten. Vik ihop plattan diagonalt över fyllningen, nyp till kanterna och vrid till giffelform.
Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Lägg ner några knyten i taget och stek i någon minut tills de blir gyllenbruna.
Tillsätt vatten och täck med lock. Koka i 1 minut, ta av locket och koka tills vattnet ångat bort.
Servera med den brynta sidan upp, dippa i såsen.
Kycklingdumplings
30–40 stycken
- 30–40 dim sum-, wonton eller gyozaplattor
- 400 kycklingfärs
- 2 salladslökar
- 1 dl grovhackade vattenkastanjer
- 1/2– 1 röd chili
- 5 cm färskriven ingefära
- 1/2 kruka grovhackad färsk koriander
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 2 tsk sesamolja
- salt
Dippsås
- 1 dl soja
- 2 msk sesamolja
- 4 msk risvinäger
- 1 tsk flytande honung
- 1–2 tsk chiliflakes eller
- röd chilifrukt
- 2 tsk rostade sesamfrön
Blanda färs med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök, sesamolja och lite salt.
Blanda alla ingredienser till såsen.
Fukta kanterna på en degplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Upprepa tills fyllningen är slut.
Pensla en ångkokningsinsats (finns i asiatiska butiker) med olja, lägg i knytena och placera den i en kastrull med lite kokande vatten på botten. Ånga i fem minuter.
Dippa de varma knytena i såsen och ät!
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.