Dotter – en riktig branschräv
Johanna Jansson, mer känd under artistnamnet Dotter, har tio års branscherfarenhet. Foto: Jerker Ivarsson/TT
Fokus BRANSCHBAKGRUND

Dotter – en riktig branschräv

Under artistnamnet Dotter har hon gjort succé på Melodifestivalscenen. Men Johanna Jansson har också hunnit med tio års matsalsarbete. – Jag kan verkligen sakna det, säger hon.

Publicerad 12 maj 2021

Hon fick sitt stora ­genombrott i Melodifestivalen 2020 med låten Bulletproof, som slutade på en andraplats i den stora finalen i Friends Arena. I år följde hon upp succén med låten Little Tot, som kom på fjärde plats.

Men Johanna Jansson, mer känd som artisten Dotter, har också en annan karriär som inte många känner till.
– Jag har jobbat jättemycket på restaurang, totalt tio år. Jag har jobbat på många olika typer av ställen. Jag älskar det!

Branschkarriären inleddes med ett extrajobb under gymnasietiden.
– Det började med extra och sedan blev det heltid. Hela min familj på mammas sida är kockar. Min brorsa är kökschef. Jag har jobbat på nästan alla ställen han har varit kökschef på. Jag har jobbat som allt från servitris till hovmästare och bartender, på lite finare ställen och sushirestaurang.

Där tvingades jag öppna upp och prata med nya människor.

Tiden i branschen har lärt henne mycket, säger Johanna.
– Som att prata med folk och vara social. När jag var yngre var jag ganska blyg. Där tvingades jag öppna upp och prata med nya människor. Det förändrade mig som människa, på ett bra sätt. Det öppnade dörrarna för musiken. För att hålla på med musik på en professionell nivå måste du vara social och kunna knyta kontakter.

Johanna Jansson på restaurangjobb.

En annan sak branschjobben lärde henne var att ta saker med ett leende.
– Det är lätt att bli frustrerad. Kocken säger att maten är klar om tio minuter, och det tar längre tid. Det är inte ditt fel, men gästen blir ändå arg på dig. Det måste man kunna hantera.

På många sätt påminner de två yrkena om varandra, säger Johanna.
– Du måste kunna lägga på ett smajl, även om du verkligen inte kände för att gå till jobbet. Det är inte helt fel, för i slutändan ger det ju energi och glädje.

Hon talar varmt om restauranglivet: kollegorna, viben, till och med stressen.
– Jag kan verkligen sakna det. Det finns faktiskt inga andra jobb som liknar det. Samtidigt passade det egentligen inte mig jättebra. Jag är inte så stresstålig. Men jag har haft väldigt roligt.

Gästerna tittade på mig som att de höll på att dö!

Johanna berättar om den gången när hon var ny på en fin sushirestaurang, och skulle presentera maten på ­engelska. Hon hade inte riktigt koll på de olika fisksorternas engelska namn och blandade ihop »salmon« och »semen«.
– Gästerna tittade på mig som att de höll på att dö! De blickarna kommer jag aldrig att glömma.

Vi har också branschbakgrund!

  • Ibrahim Baylan. Näringsministern arbetade i sex år som restaurang­biträde på Åhléns city i Stockholm.
  • Maria Montazami. Hollywoodfrun träffade sin make när hon jobbade som servitris på hans restaurang i Los Angeles.
  • Patrik Lundberg. Journalist och författare som bland annat skrivit en hyllad bok om klass. Har yrkeserfarenhet från restaurang och som croupier.
  • Nanne Grönwall. Artisten och låtskrivaren har arbetat som hotellreceptionist.
  • Karin Smirnoff. Författaren drev gatukök i två år. Senare skrev hon trilogin om Jana Kippo.

I dag är det musik som gäller. Just nu arbetar hon med en ny singel som ska släppas till sommaren, och första albumet är planerat till hösten. Tillsammans med pojkvännen Dino är hon en framgångsrik låtskrivare till andra artister.

Men restaurangblicken sitter i när hon är ute som gäst, säger Johanna.
– Jag tänker på detaljer och känner med dem som jobbar. Hur tungt det är att bära tallrikarna, hur stressade de kan vara. Är det mycket kan jag nästan få för mig att jag ska hoppa in och hjälpa till.

Hon utesluter inte alls att hon någon gång i framtiden kommer tillbaka till branschen, på något sätt.
– Jag har alltid drömt om att någon gång skriva en kokbok tillsammans med min mamma och brorsa. Eller att öppna ett kafé tillsammans. Jag älskar allt som har med mat och vin att göra. Vem vet vad som händer?

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här