Bubbel och rosé – tid för buffé!
Allt är inte gott som glimmar rosa. Foto: Colourbox
På menyn dryck

Bubbel och rosé – tid för buffé!

Nu tar vi paus från ekfatstonerna. Dryck med grönska och frisk syra ger en fräsch känsla och passar till många typer av plockmat.

Publicerad 20 maj 2016

Sen vår och försommar förknippar vi med gröna smaker, framför allt de första grönsakerna, bladen och örterna som gror längs landets sydligare breddgrader.

2013 Privat Brut Nature Reserva, Spanien, 7904, 99 kr, 750 ml . Grönt och aromatiskt med spänst och massor av citrus. Inslag av äpplen och krita blir till en törstsläckande helhet.
2013 Privat Brut Nature Reserva, Spanien, 7904, 99 kr. Grönt och aromatiskt med spänst och massor av citrus. Inslag av äpplen och krita.

Likadant med drycken, vi föredrar det lättsamma och eleganta, gärna syrliga med gröna inslag som bidrar till den fräscha känslan som infinner sig när sol och värme står för dörren.
Så här års avlöser festligheterna varandra med studentskivor och tillställningar där bufféerna fylls med säsongsgott. En blandning av smaker som kräver flexibilitet och svalkande i glaset.

Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé, Frankrike, 1983, 89 kr, 750 ml. Alkoholfritt bubbel som håller måttet. Modest sötma med toner av rosor, vinbär, pigg syra och finstämd eftersmak.
Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé, 1983, 89 kr. Alkoholfritt bubbel som håller måttet. Modest sötma, pigg syra.

Välj bubbel, vitt eller rosé, viner som med frisk syra och fruktgenerös karaktär passar till en bredd av smaker. Bland mousserande viner rekommenderas cava, de spanska bubblorna som i torr och fräsch tappning lyckas med kvalitet i rimligt prisläge. Bland vitt är fokus sauvignon blanc och riesling, druvor som rymmer lika mycket grönska som naturen kring oss. Befriade från ekfat, med pigga syror och mineralitet passar de rätter med grönt, fisk och skaldjur.

2014 Petite Cuvée Madame, Frankrike, 7835, 79 kr, 750 ml . Läskande rosévin, elegant smak av hösthallon, smultron och röda vinbär. Citrus­lik syra och mynta i eftersmaken.
2014 Petite Cuvée Madame, Frankrike, 7835, 79 kr. Läskande rosévin, elegant smak av hösthallon, smultron och röda vinbär.

Försommaren är också rosé­vinets tid, under maj breddar Systembolaget sortimentet och variationen är stor. Välj ett torrt rosé från södra Frankrike eller norra Spanien, vinerna är fantastiska till mat och bra kvalitet under hundralappen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här