Nu tar vi paus från ekfatstonerna. Dryck med grönska och frisk syra ger en fräsch känsla och passar till många typer av plockmat.
Sen vår och försommar förknippar vi med gröna smaker, framför allt de första grönsakerna, bladen och örterna som gror längs landets sydligare breddgrader.
Likadant med drycken, vi föredrar det lättsamma och eleganta, gärna syrliga med gröna inslag som bidrar till den fräscha känslan som infinner sig när sol och värme står för dörren.
Så här års avlöser festligheterna varandra med studentskivor och tillställningar där bufféerna fylls med säsongsgott. En blandning av smaker som kräver flexibilitet och svalkande i glaset.
Välj bubbel, vitt eller rosé, viner som med frisk syra och fruktgenerös karaktär passar till en bredd av smaker. Bland mousserande viner rekommenderas cava, de spanska bubblorna som i torr och fräsch tappning lyckas med kvalitet i rimligt prisläge. Bland vitt är fokus sauvignon blanc och riesling, druvor som rymmer lika mycket grönska som naturen kring oss. Befriade från ekfat, med pigga syror och mineralitet passar de rätter med grönt, fisk och skaldjur.
Försommaren är också rosévinets tid, under maj breddar Systembolaget sortimentet och variationen är stor. Välj ett torrt rosé från södra Frankrike eller norra Spanien, vinerna är fantastiska till mat och bra kvalitet under hundralappen.