På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bra vin till lamm

Mustig lammgryta eller lammkotletter med fräsch sallad. Valet av vin varierar beroende på rättens karaktär.

Publicerad 23 april 2010

Lammrätter kan passa till vitt, rosé och rött, vilket vin som lämpar sig bäst beror på vad som serveras till köttet. Syrliga tillbehör kräver syra i vin medan söta inslag passar utmärkt till solmogna viner med fruktsötma. Bitterhet i rätten förstärker det bittra i vinet och het kryddning  gör att vinet upplevs alkoholstarkt.  
Köttets stekgrad påverkar tanninerna i röda viner, ju rödare kött desto strävare vin är gängse regel.  

Lamm med kraftig rödvinssås, svamp och potatisgratäng eller mustig lammgryta kräver kraftfulla röda viner, såsom rött från spanska Rioja och italienska Piemonte.

Kryddiga lammburgare med oliver och syrlig feta är gott till vita viner med mycket smak och frisk syra men även lättare rött som serveras relativt svalt. Sydfranska roséviner matchar medelhavsinspirerade rätter med färska örter och grönsaker medan grillade lammkotletter klarar både vitt, rött och rosé.

Bra sällskap till lamm

Mustiga rätter
2005 Baigorri Reserva Tempranillo, Rioja, Spanien, 199 kronor. Nr 95400.
2005 Muga Reserva*, Rioja, Spanien, 149 kronor. Nr 73711.
2004 Barbaresco Voghera, Piemonte, Italien, 219 kronor. Nr 2339.

Kryddigt, med friska tillbehör
2008 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, Bourgogne, Frankrike, 115 kronor. Nr 5798.
2000 Clos Thou*, Jurançon, Frankrike, 131 kronor. Nr 87576.
2007 Gaia Nótios Agiorgitiko, Peloponnesos, Grekland, 89 kronor. Nr  95589.

Rätt med örter och »grönt«
2006 Guigal Tavel Rosé, Rhône, Frankrike, 179 kronor. Nr 75783.
2007 Domaine Lafond
Roc-Epine*, Tavel, Frankrike, 112 kronor. Nr 73016.
2006 Domaine Sainte Claire Pinot Noir Rosé*, Bourgogne, 129 kronor. Nr 74488.

Alkoholfritt till lätta rätter med kryddiga tillbehör
Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, Tyskland, 12.90 kronor. Nr 1922.
* Beställningssortimentet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här