Slipat att vässa eggen
Foto: Stefan Wettainen
På menyn Proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Slipat att vässa eggen

En kock utan kniv är som en Zlatan utan boll. Det blir inte många mål gjorda. Det gäller att hålla sin kniv i skick, oavsett om man jobbar på restaurang eller är hemmakock.

Publicerad 18 mars 2010

Det vet Johnny Hellergård bättre än de flesta. Han driver familjeföretaget Slipkliniken i Stockholm, ett av landets mest välrenommerade sliperier.
Enligt honom ska det inte behöva kosta mer än trettio kronor att låta slipa om en kniv om man vänder sig till sitt lokala knivsliperi. Ändå är det många som drar sig för det.
– Folk har fått för sig att det är jättedyrt att slipa knivar, men så är det inte. Inte behöver man ha någon tjusig märkesvariant heller. En kniv är en kniv, den går alltid att få vass.
Runt 900 restauranger lämnar regelbundet in sina knivar på Slipkliniken. Dessutom en mängd privatpersoner som skickar knivar från hela landet.
– Många kockar har svårt att skilja från sina knivar. Vissa börjar nästan gråta när de går härifrån. Men jag förstår dem, det är ju deras viktigaste arbetsredskap.

Så vårdar du kniven

  • Proffskockar bör lämna in sina knivar på slipning en gång i månaden, privat­personer en gång om året.
  • Underhåll kniven med skärpstål minst en gång i veckan, gärna varje dag. Samma person ska slipa. Vinkeln får inte bli för brant.
  • Förvara kniven på magnetlist eller i ett knivställ i en låda.
  • Diska inte i maskin. Om du måste – se till att kniven ligger fritt från andra redskap.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här