Ur artikelarkivet Arbetskläder
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bästa nyårslöftet för benen

Raska fötter springa tripp, tripp, tripp... Efter helgerna känns det att benen har fått jobba hårt. Blodådrorna tänjs ut och en dag kan åderbråcket vara ett faktum. Men det går att bota ? och att skydda sig.

Publicerad 5 februari 2002

Jag slutade bära korta kjolar redan när de första åderbråcken bör-
jade dyka upp. Då var jag 20 år.
? Sedan har det bara blivit värre och värre, särskilt när jag varit gravid.
Camilla tittar resignerat på sitt högra ben. Åderbråck är något vi ofta förknippar med gamla tanter, men Camilla är bara 30 år. Tre graviditeter och arbeten på lunchkafé och sjukhem har bidragit till det hårt belastade benet, men även arvet spelar roll:
? Mormor, mamma, pappa, alla i släkten har åderbråck, konstaterar Camilla.
Åderbråck är så vanligt att man kan tala om folksjukdom. Det finns undersökningar som visar att 15 procent av befolkningen lider av venös insufficiens, som sjukdomstillståndet heter i medicinböckerna.

Stödstrumpor och operation
Men åderbråck kan förebyggas, bromsas upp och opereras.
Står du mycket i jobbet, har åderbråck i släkten eller är gravid, vänj dig vid att använda stödstrumpor. När du sitter gäller höjt läge för benen. Korslagda ben är förbjudet. Cykling och simning är bra för cirkulationen.
Blir besvären allvarliga kan en operation vara nödvändig. Flera olika metoder finns. Den vanligaste kallas stripping och innebär att man tar bort en bit av en ven. Läkaren gör snitt i den övre och den nedre änden av venpartiet som ska tas bort. Sedan förs en metalltråd in i venen, fästs och dras tillbaka. Då följer delen av venen med och avlägsnas.
En annan metod, som har blivit vanlig på senare tid, är operation av venklaffar. Ett band dras åt kring låret på den liggande patienten. Om venklaffarna fungerar bra, ska venen förbli tom när patienten reser sig. Framträder åderbråcken trots avsnörning är venklaffarna otäta och kan sys ihop.
Injektion är ett alternativ utan operationsknivar. Då sprutas ett ämne in i venerna och framkallar en inflammation som tätar venväggarna. Kärlen tar inte emot så mycket blod och venerna förblir tomma.
En vanlig sjukdom. Ändå finns det få bilder på åderbråck. De bildbyråer jag har varit i kontakt med har tusentals bilder på ben; smäckra ben, muskulösa ben, barnaben.
Moa Martinson beskrev den erfarna kroppen som ?livets egen runsten?, präglad av arbete, födslar och ålderdom. Att dölja och skämmas för sina ristningar leder ingen vart. Sköt om dina åderbråck i stället och fotografera dem ibland.

Skönt att dra på ? förbjudet att dra av
Stödstrumpor är sköna att dra på. Men dra av dem i deklarationen ?det får man inte.

Ben som står och går mycket får lite extra support av stödstrumpor.
Det vet Karin Lindholm, barmästarinna på restaurang KB i Stockholm. Hon använder stödstrumpor i jobbet, men så har hon inga åderbråck heller.
? För mig är det stor skillnad om jag har eller inte har stödstrumpor.
En stödstrumpa smiter åt kring benet och tar lite längre tid att sätta på sig än vanliga strumpbyxor. Karin investerar i medicinskt utformade stödstrumpor, så kallade kompressionsstrumpor. Kompression är samma sak som tryck: ju svårare tillstånd desto högre kompressionsklass. Och ofta: ju mer kompression desto dyrare strumpa.
? Strumpor, skor och byxor betalar vi själva. Arbetsgivaren står för rocken, berättar Maj Flodin, servitris på KB.
Kollektivavtalet säger att arbetsgivaren ska betala för nödvändig skyddsutrustning i arbetet. Kontoristen får en bra stol , svetsaren skyddsglasögon och servitrisen får stödstrumpor?
? Huruvida stödstrumpor vid åderbråck tillhör skyddsutrustning kan jag inte svara på, men det är alltid tillåtet att fråga. Det skulle kunna gå eftersom åderbråck hänger ihop med mycket stå och gå, säger Ewa Silfverberg-Liljeros, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Inte skyddsutrustning
Går det då att dra av för stödstrumpor i deklarationen?
Så här svarar Magnus Eriksson vid Skattemyndigheten: ?Avdrag medges för kostnader för skyddsutrustning och skyddskläder som behövs för tjänsten. Till skyddsutrustning hör hjälm, skyddsglasögon, hörselskydd och skodon med stålhätta. Med skyddskläder avses sådan kläder, som har särskilda skyddsegenskaper mot frätande ämnen, mekaniska skador eller mot väta, värme eller kyla som i huvudsak har andra orsaker än klimatförhållanden. Avdrag medges inte för andra arbetskläder än skyddskläder. Avdrag kan således inte medges för stödstrumpor.?
Så om det svider i plånboken, kan vi i alla fall trösta oss med att stödstrumporna blir snyggare och snyggare och i allt läckrare material. Stay-up, knälånga eller med extra plats för en växande mage? Eller kanske i skostorlek 46?

Dyrast är bäst i hotellrevyns test
Hotellrevyn bad den kvinnliga personalen på restaurang KB i Stockholm att vara med i ett blindtest av stödstrumpor. Vi valde strumpor med låg kompression och lågt pris. Sådana strumpor rekommenderas för förebyggande bruk.
Passform, stöd, utseende, hållbarhet och pris är de faktorer som bedöms efter en fyrgradig poängskala. En strumpa kan få max 20 poäng, minst 4 poäng.
Att Hennes lågprisstrumpbyxa helt saknar stöd undgick ingen. Annars kan vi konstatera att dyrast var bäst; Åhléns stödstrumpbyxa fick mest poäng både vad gäller stöd och som helhet. Lindex strumpbyxa med lätt stöd fick anmärkning på att de kasade ner i grenen.

Strumptest
Sidenmatt stöd strumpbyxa i lycra, Åhlens,75 kr, betyg:16
Stödknästrumpa, Åhléns,55 kr, betyg:14
Halvglansig strump byxa med lätt stöd,Lindex,60 kr, betyg:13
Strumpbyxa utan stöd,   H&M, 7 kr, betyg:10

Riktigt stadiga stödstrumpor finns på Apoteket och i affärer där sjukvårdsartiklar säljs. På Internet finns också en del butiker, till exempel www.rehabshop.com.Strumpor med hög kompression kostar runt 200 kronor paret.

Bildtexter:(Foto:Jörgen Ragnarson)
? Stödstrumpor och briljanter gör varje kvinna glad, tror barmästarinnan Karin. Maj drar och sliter i stödstrumpan som ska tåla en hel del.

? Det blir mycket dricks ikväll! säger Maj till Karin som trär på kvällens stödstrumpa

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.