Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Även de som inte har hund tycker det är roligt”

Inga barnvagnar. Vi älskar hundar. Texten på dörren till kafé Primafila på Upplandsgatan i Stockholm skvallrar om att en del av kaféts gäster har fler än två ben.

Publicerad 12 mars 2009

I den lilla långsmala lokalen fikar både en svart labradordam och en förkyld mops med sina mattar. Kaféts ägare, Andrea Dangiola, hälsar på dem med en klapp.
– För mig har det alltid varit självklart att hundarna ska få vara med. Att vara tvungen att lämna hunden utanför är ungefär som att inte få ta med sin fru in, säger han och ler stort.

Vanligtvis får hundar inte vara i serveringslokaler. Men eftersom Primafila inte hanterar livsmedel, utan bara serverar kaffe och chokladbitar finns det inga hinder. Det försäkrade sig Andrea om redan från början.
– Jag ringde till kommunen och frågade. Jag vill följa alla regler som finns.
I dag, två år senare, har ryktet om Prima­fila spritt sig och kafét har många stammisar.
– Bland annat en äldre dam med en engelsk bulldog. De kommer alltid in, eftersom hunden vägrar att gå förbi om hon inte har fått en godis.
Hundarna vet förmodligen att det oftast står en burk lever­godis bakom disken. Men det delas bara ut om husse och matte säger ja, berättar Andrea.
– Vi är noga med att fråga först. En del går på dieter och andra är allergiska.
Att vara djurkär är inget krav för att få jobba på kafét, men det har ändå fallit sig så att de flesta i den lilla personalen är hundmänniskor.

Labradortiken med sällskap har fikat klart och ersätts snabbt av en chihuahua. Det är tydligt att Primafila ligger i hundtäta kvarter. Men trots att kafét ibland har flera hundgäster på samma gång, på liten yta, blir det sällan skälligt och stökigt. Andrea tycker att hund­ägarna har bra pli på sina vovvar.
– Det är fina hundar och ansvarsfulla ägare. Det är väldigt sällan problem. Då är det nästan värre med alla föräldrar som försöker dra in sina stora vagnar, säger han och frågar snabbt om det är okej att säga så.
Gäster som är allergiska eller inte gillar hundar är inte så vanliga. Andrea tror att de flesta vet vad som gäller. Och de som inte gillar det går någon annanstans.  
– Det står ju på dörren. Men de flesta som kommer, även de som inte själva har hundar, tycker att det är roligt.


Primafila

Ligger: Upplandsgatan i centrala Stockholm.
Typ av ställe: Kaffe- och chokladkafé.
Hundvänligheter: Hundar är välkomna och bjuds alltid på något smarrigt. Om husse eller matte vill det, förstås.
Typiska hundgästen: Hundar som är ute på rastning i kvarteren med kaffesugna ägare.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här