Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringen höjer avgift för HRF:s a-kassa

Regeringen höjer avgifterna till a-kassor med hög arbetslöshet. Samtidigt byter de namn på den förhöjda finansieringsavgiften och kallar den för arbetslöshetsavgift. Pengarna fortsätter dock att gå direkt till staten.

Publicerad 20 december 2007

A-kassorna har under år 2007 haft ökade administrativa kostnader på grund av förändringar som regeringen beslutat om. Därför har regeringen bestämt att kassorna ska få dela på ett engångsbelopp på 250 miljoner kronor. HRF:s a-kassa får en ännu inte fastslagen del av dessa pengar och detta gör att de inte behöver höja sin grundavgift, trots en allt större administration.

– Vi har ingen tanke på att höja kassans grundavgift under första halvåret 2008, säger Anna-Lena Lundh, kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

Den 1 juli 2008 inträder dock en lagändring. Samtidigt byter den förhöjda finansieringsavgiften namn till arbetslöshetsavgift. Förändringen innebär att kassorna ska betala avgiften i relation till hur hög arbetslöshet de har. Det innebär att kassans avgift till staten höjs och det påverkar också medlemmarnas avgift till a-kassan. Den som arbetar i en bransch med hög arbetslöshet får en högre a-kasseavgift.

– Medlemmarna kan felaktigt tro att det är vi som medvetet höjt avgiften. Men så är det inte. Höjningen kommer att beslutas av regeringen och kommer inte kassan till del utan går direkt till staten, säger Anna-Lena Lundh.

Enligt regeringens egna beräkningar innebär förändringarna att de flesta får en lägre a-kasseavgift till sommaren 2008. För medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, Livs och Fastighets väntar i stället högre avgifter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här