Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Praktikanter lever farligt

Elever på gymnasieskolans yrkesprogram lever farligt, både i skolan och på sina praktikplatser. Det visar den granskning som Arbetsmiljöverket i Göteborg har gjort.

Publicerad 13 juni 2011

Under våren har Arbetsmiljöverket inspekterat nästan 50 gymnasieskolor med yrkesinriktade program i Halland och Västra götalands län. Bara fyra av dem hade ett fungerande arbetsmiljöarbete.
− Det är ett anmärkningsvärt dåligt resultat, som innebär att eleverna utsätts för risker som kan och ska förebyggas, säger Pernilla Niia, biträdande distriktschef vid Arbetsmiljöverket.

Hotell- och restaurang är ett av de program som har specialgranskats. Inspektörerna har tittat på hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar både på skolan och på elevernas praktikplatser. Resultatet visade en rad brister, främst när det gällde fördelning av ansvaret för elevernas arbetsmiljö. På en del skolor fann inspektörerna också konkreta arbetsmiljöbrister i elevernas undervisningslokaler. Sammanlagt ställdes 115 krav på åtgärder och ett omedelbart förbud. Verket kräver nu att gymnasieskolorna satsar mer på elevernas arbetsmiljö.
– Eleverna är morgondagens arbetstagare och behöver redan i skolan få kunskaper och träning i att arbeta säkert. Det är nu, på tröskeln till arbetslivet, som de formar sin inställning till arbetsmiljö och säkerhet, säger Pernilla Niia.

Under förra året anmäldes 120 olyckor på gymnasiets yrkespraktik. Det kan jämföras med cirka 90 året innan. De flesta orsakades av maskiner, handverktyg, fordon eller djur.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här