I restaurangerna på Ikea är kvinnorna i majoritet. Högre löner och möjlighet till heltid skulle locka fler män. Det tror HRF-medlemmarna Fanny Eriksson och Sofie Bengtsson.

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen.
Hotellrevyn passade på att fråga två HRF:are på två olika Ikearestauranger hur det står till med jämställdheten i branschen och på deras jobb.

Ofta män på högre positioner
Fanny Eriksson, restaurangbiträde på Ikea Barkarby
Hur står det till med jämställdheten i branschen tycker du?
– Jag tycker att jag ser fler kvinnor än män, men ofta är det män som har högre positioner. Män är kockar, medan kvinnorna ofta är kallskänkor eller jobbar i disken och i kafédelen.
Pratar ni om jämställdhet på jobbet?
– Ja, hos oss är det många fler tjejer än killar, så vi försöker jämna ut könsfördelningen vid rekryteringen. Men det är svårt.
Jag tycker absolut inte att det är så, men jag tror att det finns en föreställning om att män klarar mer hetsiga situationer i köket medan tjejer anses vara mer ”gentle” och funkar bättre i typ kassan.
Tjejer anses nog ofta vara mer ordentliga också. Men det är ju stereotyper.
Högre löner och fler heltider skulle locka fler män tror jag.
Fanny Eriksson
Vad ska till för att förbättra jämställdheten?
– Rekryterarna måste bli bättre på att få in både män och kvinnor på andra positioner och ge folk chansen att testa på nya uppgifter.
– Vi tar ju in många unga och de har en annan inställning till jobb. De vill tjäna pengar.
Men det är många andra aspekter som också avgör om folk stannar. Att det är bra arbetsmiljö och att man får de timmarna man vill ha. Högre löner och fler heltider skulle locka fler män tror jag.

”Det är skevt fördelat”
Sofie Bengtsson, restaurangbiträde på Ikea Borlänge
Hur är det med jämställdheten på ditt jobb?
– Det är skevt fördelat. På min arbetsplats är det bara 3-4 killar av 40 medarbetare.
Vad beror det på?
– Jag vet inte, men det handlar nog mycket om rekryteringen.
Vid ett tillfälle hade vi annonser som riktade sig mer till killar och då fick vi också fler manliga anställda och killar som sommarjobbare. Men sedan har det blivit mer tjejer igen. Det kan jag tycka är synd för det behövs en jämn fördelning.
Att kvotera in killar bara för att de är killar blir diskriminering åt andra hållet.
Sofie Bengtsson
Vad kan man göra åt det?
– Det är svårt för det ska ju inte vara så att man anställer en kille bara för att han är kille.
Man måste gå efter kunskap och erfarenhet. Att kvotera in killar bara för att de är killar blir diskriminering åt andra hållet.
Vad ska till för att göra branschen mer jämställd?
– Jag tror att man över lag behöver göra branschen mer attraktiv för alla, till exempel genom bättre löner och möjlighet att jobba heltid.