Nyheter Jämställdhet

Så ser HRF på jämställdheten i branschen

Högre löner för de som tjänar minst och bättre villkor för deltidsanställda. Det är exempel på frågor som facket driver för att öka jämställdheten i branschen.

Publicerad 6 mars 2025
Så ser HRF på jämställdheten i branschen
HRF:s vice ordförande Daniel Jernström om läget när det gäller jämställdhet. Foto: Pernilla Ahlsén

Internationella kvinnodagen den 8 mars närmar sig.
Men hur står det till med jämställdheten i hotell- och restaurangbranschen – och hur jobbar Hotell- och restaurangfacket med frågorna?

Vi tog ett snack om saken med HRF:s vice ordförande Daniel Jernström.
– Man brukar ju prata om restaurang- och hotellbranschen som en kvinnodominerad bransch. Det stämmer till viss del, även om det fortfarande är fler män som är kockar, säger han.

Att branschen är kvinnodominerad, vad beror det på tror du?
– Jag vet inte. Jag vill inte att det ska vara så att det beror på att det är en bransch med låg status. Tyvärr är det ju ofta fler kvinnor i branscher med låg status och sämre lön. Jag hoppas verkligen att det inte är anledningen.

Lika lön för lika arbete

När det kommer till löner är branschen ändå ganska jämställd, eftersom män och kvinnor med samma jobb tjänar lika mycket, menar Daniel Jernström.

– Servitörer och servitriser har till exempel samma lön. Där är det ingen skillnad mellan könen, säger Daniel Jernström.

Det är ingen skillnad mellan könen när det gäller serveringlönerna. Foto: Shutterstock

Däremot har kockar, ett av de mansdominerade yrkena i branschen, ofta högre löner än mer kvinnodominerade yrken.

– Det är till viss del kopplat till utformningen på våra kollektivavtal, där de yrken som har krav på en viss typ av utbildning och erfarenhet har högre löner.
Efter pandemin uppstod det dessutom en stor kompetensbrist inom kockyrket vilket gjorde att lönerna drevs upp. Det blev kockarnas marknad. Det finns fortfarande ett stort behov av den kompetensen och det har gynnat dem, säger Daniel Jernström.

Höj lönen för de som tjänar minst

För att jämna ut lönerna jobbar HRF bland annat med låglönesatsningar inom ramen för LO-samordningen.
– Att få upp lönerna i kvinnodominerade yrken är ett sätt för hela LO-samordningen att öka jämställdheten, säger Daniel Jernström.

Sedan Metoo har det hänt mycket när det gäller jargong och sexuella trakasserier.

Är det något område i branschen där jämställdheten har blivit bättre?
– Sedan Metoo har det hänt mycket när det gäller jargong och sexuella trakasserier. Min känsla är att man fasar ut den där gamla jargongen och kulturen som har varit helt oacceptabel.
Jag säger inte att vi har kommit så långt som vi behöver. Men det känns som att vi ändå är på väg mot ett bättre och mer sunt klimat i vår bransch.

Vill ha bättre villkor för deltid

En annan viktig jämställdhetsfråga både i branschen och samhället i stort är att många kvinnor jobbar deltid och därför har lägre inkomst.
I dagsläget får många som jobbar deltid bara mertidsersättning när de jobbar över, och inte övertidsersättning som ger mer pengar.
– Det vill vi ändra på. Därför är det en fråga som vi driver i avtalsrörelsen, säger Daniel Jernström.

Daniel Jernström
En av HRF:s insatser för ökad jämställdhet är arbetet för att det ska bli lättare att kombinera arbetsliv och familjeliv, säger Daniel Jernström. Foto: Pernilla Ahlsén

Vad mer gör HRF för att öka jämställdheten?
– Vi arbetar för att man ska kunna kombinera arbetslivet med familjelivet.
Det handlar till exempel om att man ska kunna ha inflytande över sitt schema och att förändringar ska ske efter samråd. I den mån vi kan, försöker vi också att begränsa möjligheten för arbetsgivare att schemalägga helger.

Varför är ni inte aktiva i Framtidens krogkultur och andra initiativ som Stellagalan?
– De förfrågningar som kommit till oss historiskt är att stötta, exempelvis Stellagalan, ekonomiskt. Den tidigare ledningen valde att inte lägga medlemmarnas pengar på det av olika anledningar.
Det kan absolut finnas anledning att se över det igen. Också om det finns andra progressiva krafter att samverka med för en mer jämställd och jämlik bransch och krogkultur.

Arbetsgivaren har stort ansvar

Vad mer ska till för att branschen ska bli mer jämställd?
– Det beror på vad man menar med jämställdhet. Om man pratar lön så krävs det kanske ännu mer samordning inom LO för att jämna ut skillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade yrken med motsvarande krav på utbildning och erfarenhet.

Det ska aldrig vara så att man har olika förutsättningar bara för att man är man eller kvinna.

– Men om vi menar attityder i branschen och möjligheten att utvecklas på sin arbetsplats så handlar det mycket om hur arbetsgivarna jobbar med de frågorna.
Vi är gärna en part i det, men det är arbetsgivarna som måste arbeta aktivt med det på arbetsplatserna. Det ska aldrig vara så att man har olika förutsättningar bara för att man är man eller kvinna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här