Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Om ett år kan jobbet vara jämställdhetsmärkt

Gör de manliga städarna grovjobbet medan kvinnorna fixar med servetter och blommor? Får manliga gäster automatiskt rum med stort skrivbord för datorn? Tyvärr, då blir det inget jämställdhetsmärke att sätta på hotelldörren. Så kan det gå om förslaget om jämställdhetsmärkning blir verklighet.

Publicerad 8 april 2002

Ett miljövänligt hotell kan vara miljömärkt. Men snart kan det också bli jämställdhetsmärkt ? om det är lika vänligt mot kvinnliga anställda och gäster som mot manliga. Det föreslår Frija, en statlig utredning om frivillig jämställdhetsmärkning.
För att få märkningen måste alla företag, oavsett bransch, följa jämställdhetslagen.
Företaget ska ha en jämställdhetsplan, ge lika lön för lika arbete och ge alla anställda lika möjligheter oavsett kön. Manliga och kvinnliga städare ska exempelvis få göra samma arbete, och inte delas upp så att män gör grovjobbet och kvinnor pyntar.
Har hotellet eller restaurangen klarat att följa lagen finns det andra krav företaget ska uppfylla. Här är några av dem:
? Företaget ska se över sina rutiner för hur gästerna blir mottagna, ur ett jämställdhetsperspektiv. Får en man automatiskt ett rum med bra skrivbord för att han förväntas arbeta med sin bärbara dator? Får en kvinnlig gäst ett rum med bra sminkbelysning?
? Företaget ska ha regler för hur gäster ska bli bemötta
? Reglerna ska finnas tillgängliga för gästerna
? Det kan bli ett konkurrensmedel vid rekrytering, företaget kan visa att här tar vi hand om föräldrar och ger lika lön för lika arbete. Det är också något att berätta för gästerna, säger Eva Eriksson, utredare.
Märkningen ska liksom miljömärkningen vara frivillig, men den ska regleras i lag, föreslår Frija.
En nämnd ska utarbeta detaljerna tillsammans med fack och arbetsgivare från branschen.
Om jämställdhetsminister Margareta Winberg gillar förslaget så kan det bli verklighet i juli 2003.

Läs mer
Läs utredningens slutbetänkande här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här