Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Olivias DO-anmälan gav resultat

Olivia Olausson tröttnade på tafs och grova skämt och anmälde sin arbetsgivare till DO. Anmälan blev en väckarklocka för hamburgerkedjan Max, som förbättrat sitt arbete för att motverka diskriminering.

Publicerad 9 juni 2015
Olivias DO-anmälan
gav resultat
Olivia Olausson har i dag ett annat jobb. Hon ångrar inte sin anmälan. Foto: Pernille Tofte
inlinebild
DO tycker att det var bra gjort av Olivia att anmäla. Foto: Pernille Tofte

För en tid sedan avslutade Diskri­minerings­ombudsmannen, DO, ett ärende som handlade om Max hamburgerrestauranger. Anmälaren Olivia Olausson beskrev sexuella trakasserier och bristande rutiner för att utreda och åtgärda sådana händelser.
En kollega hade vid två tillfällen tafsat på henne.
– Han grabbade tag i min rumpa och när jag sa att det inte var okej svarade han att »det här är bara början«.  
Några månader tidigare hade Olivia fått höra grova skämt om sitt utseende och om att bli utsatt för gruppvåldtäkt.
Det mesta av det som Olivia skrev ner i sin anmälan hände på helger, då chefen inte var på plats.
– Folk passade på, och det blev aldrig några konsekvenser.  

Max har flera olika chefsnivåer och när Olivia berättade om vad som hänt varierade reaktionerna från cheferna. En talade om nolltolerans mot sexuella trakasserier, andra var mer svävande. Olivia uppfattade underförstådda hot om att bli av med timmar, bland annat när chefen frågade henne varför hon fortsatte att söka pass.
Olivia trivdes i övrigt mycket bra på Max.
– Det var vi mot ruschen. Det fanns teamkänsla och vi hade kul även när det var stressigt. Jobbar man åtta dagar i sträck blir kollegorna som ens familj.

Anledningen till att hon tog steget och anmälde sin arbetsgivare var att det kändes som att hon blev misstrodd.  
– Jag kände att det var dags att göra något. Men det blev en utsatt position. Jag sågs som bråkmakare och de som kopplades samman med mig kom också i farozonen. Jag blev min anmälan och möttes av en vägg av tystnad.
Olivia ångrar inte sin anmälan.
– Nej. Det hade gått så långt. Jag var rädd för att gå till jobbet och började till sist undvika killarna. Men jag hade aldrig tagit mig igenom det här om jag inte hade haft stöd av min familj och min mamma som är utbildad genuspedagog.
Hon förstod att DO skulle lägga ner hennes ärende.
– De hade inte tillräckligt att gå på om det skulle tas till rättegång. Några av händelserna låg också för långt tillbaka i tiden.

DO tyckte att det var bra gjort av Olivia att anmäla, eftersom anmälan lett till att Max-kedjan sett över sitt arbete för att motverka diskriminering. »Företaget har vidtagit åtgärder som har förutsättning att leda till förändring«, konstaterade DO.
Olivia Olausson är avvaktande positiv till Max nya arbete mot diskriminering och trakasserier.
– Det är förstås bra att de ser problemen och gör något åt dem. Frågan är bara hur mycket förändring det kommer att bli i praktiken.  Problemet är omsättningen på personal. Det skulle behövas en fortbildning som pågår hela tiden.
I dag arbetar Olivia Olausson på Starbucks. Hon har gått med i HRF. Först tvekade hon att berätta om sin DO-anmälan på jobbet.
– Men jag ville att min chef skulle veta varför jag var borta när det var förhandlingar och möten. Det gick bra att berätta. Och jag har fått hejarop från min fackklubb.

Olivias råd till andra utsatta

  • –Börja med att prata med din chef och/eller ditt fackförbund. (Olivia var inte medlem i facket när händelserna inträffade, därför fick hon kontakta DO på egen hand.)
  • –Hjälper inte det? Gör en anmälan till DO. På www.do.se finns all information du behöver.
  • –Se till att du har stöd. Om inte kollegorna kan ge dig det, behöver du få det från familj och vänner. Olivia tycker också att hon fick bra stöd av DO.
  • Anmäl i tid! Ärenden om sexuella trakasserier preskriberas efter fyra månader. Den som är medlem i facket kan få förlängd tidsfrist.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här