Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Obekväm arbetstid är lika påfrestande för alla yrken«

En hotellanställd får 15 kronor extra i timmen om han jobbar en söndag. Jobbade han på en bensinstation skulle ob-ersättningen vara mer än det tredubbla. På ett bageri nästan sex gånger så mycket. Orättvist, tycker HRF:s medlemmar och kräver högre ob.

Publicerad 8 januari 2004

»Medlemmarna tycker att höjd ob-ersättning är den viktigaste avtalsfrågan.« Det skriver HRF-avdelningen i Sörmland till avtalsrådet. Bättre ersättning för den obekväma arbetstiden förs fram i 69 tabell över ob-ersättningarolika motioner till avtalsrådet. De flesta har avdelningarna ställt sig bakom.
Många hänvisar till andra fackförbund.
»Oavsett vilken yrkesgrupp vi tillhör så är det lika påfrestande att arbeta obekväm tid,« skriver Stockholmsavdelningen.
Andra hänvisar till vad det kostar på att avstå från familjelivet. Så här skriver fackklubben på Sandgrund i Karlstad:
»Ob-ersättningen är skamligt låg. Den måste höjas för att man ska tycka det är värt att gå in och jobba obekväma arbetstider. Då ska man tjäna lite extra. Jämför med vad man får ut av att vara hemma med familjen en lördagskväll.«

Deltagarna i en facklig kurs i Örebro uttrycker saken så här:
»Vi tar hand om andra när de är lediga. Vi får stå ut med fylla, uppkäftighet och hot. För att vi ska känna uppskattning för vårat jobb och för att avstå ifrån vänner och familj så vill vi ha betalt.«
De vill ha högre ersättning och vill att den obekväma tiden räknas från klockan 18.00 på fredagen till klockan 06.00 på måndagen.

Många vill ändra gränserna för vilken tid som anses obekväm. I dag får HRF-arna ob-ersättning från klockan 20 på kvällen vardagar och från klockan 16 på lördagen.
»Hela lördagen är obekväm,« skriver nio avdelningar med den stora Stockholmsavdelningen i spetsen.
»Dubbelt ob på lördagen, 47 kronor som Transport,« är kravet från Trollhättan.

Ytterligare några avdelningar vill ha ob-ersättning från klockan 12 på lördagen.
Några vill också ha ob-ersättning tidigare på fredagskvällen. Ett annat förslag handlar om tidigare gräns för ersättningen alla dagar, Räkna från 18 eller 19 i stället för från klockan 20, skriver de.

Örebroavdelningen tycker att tidiga morgnar kan vara lika obekväma som sena kvällar. Ob-tiden bör räknas från klockan 19 på kvällen till klockan 7 på morgonen, anser de. (I dag är det obekvämt fram till 06.)

Flera avdelningar vill ha en särskild, högre ersättning vid storhelger. Det finns i de flesta andra avtal på arbetsmarknaden.
För HRF har detta hittills varit svårt att få igenom, bland annat för att HRF:s avtal har systemet med röda dagar. De extra ledighetsdagarna uppfattats ibland som en ersättning för den obekväma tiden. Men dessa dagar handlar om att arbetstiden över året ska bli rätt och likvärdig med andra avtalsområden.

Sju avdelningar anser att nattreceptionister ska ha natt-ob, och inte bara kortare arbetstid.
– Den förkortade arbetstiden kompenserar bara delvis hur obekvämt det är. Personalen känner sig undervärderad jämfört med andra, skriver till exempel Stockholmsavdelningen.

Fotnot
Uppgifter om ob-ersättningar är hämtade från respektive fackförbund.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här