Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Obekväm arbetstid är lika påfrestande för alla yrken«

En hotellanställd får 15 kronor extra i timmen om han jobbar en söndag. Jobbade han på en bensinstation skulle ob-ersättningen vara mer än det tredubbla. På ett bageri nästan sex gånger så mycket. Orättvist, tycker HRF:s medlemmar och kräver högre ob.

Publicerad 8 januari 2004

»Medlemmarna tycker att höjd ob-ersättning är den viktigaste avtalsfrågan.« Det skriver HRF-avdelningen i Sörmland till avtalsrådet. Bättre ersättning för den obekväma arbetstiden förs fram i 69 tabell över ob-ersättningarolika motioner till avtalsrådet. De flesta har avdelningarna ställt sig bakom.
Många hänvisar till andra fackförbund.
»Oavsett vilken yrkesgrupp vi tillhör så är det lika påfrestande att arbeta obekväm tid,« skriver Stockholmsavdelningen.
Andra hänvisar till vad det kostar på att avstå från familjelivet. Så här skriver fackklubben på Sandgrund i Karlstad:
»Ob-ersättningen är skamligt låg. Den måste höjas för att man ska tycka det är värt att gå in och jobba obekväma arbetstider. Då ska man tjäna lite extra. Jämför med vad man får ut av att vara hemma med familjen en lördagskväll.«

Deltagarna i en facklig kurs i Örebro uttrycker saken så här:
»Vi tar hand om andra när de är lediga. Vi får stå ut med fylla, uppkäftighet och hot. För att vi ska känna uppskattning för vårat jobb och för att avstå ifrån vänner och familj så vill vi ha betalt.«
De vill ha högre ersättning och vill att den obekväma tiden räknas från klockan 18.00 på fredagen till klockan 06.00 på måndagen.

Många vill ändra gränserna för vilken tid som anses obekväm. I dag får HRF-arna ob-ersättning från klockan 20 på kvällen vardagar och från klockan 16 på lördagen.
»Hela lördagen är obekväm,« skriver nio avdelningar med den stora Stockholmsavdelningen i spetsen.
»Dubbelt ob på lördagen, 47 kronor som Transport,« är kravet från Trollhättan.

Ytterligare några avdelningar vill ha ob-ersättning från klockan 12 på lördagen.
Några vill också ha ob-ersättning tidigare på fredagskvällen. Ett annat förslag handlar om tidigare gräns för ersättningen alla dagar, Räkna från 18 eller 19 i stället för från klockan 20, skriver de.

Örebroavdelningen tycker att tidiga morgnar kan vara lika obekväma som sena kvällar. Ob-tiden bör räknas från klockan 19 på kvällen till klockan 7 på morgonen, anser de. (I dag är det obekvämt fram till 06.)

Flera avdelningar vill ha en särskild, högre ersättning vid storhelger. Det finns i de flesta andra avtal på arbetsmarknaden.
För HRF har detta hittills varit svårt att få igenom, bland annat för att HRF:s avtal har systemet med röda dagar. De extra ledighetsdagarna uppfattats ibland som en ersättning för den obekväma tiden. Men dessa dagar handlar om att arbetstiden över året ska bli rätt och likvärdig med andra avtalsområden.

Sju avdelningar anser att nattreceptionister ska ha natt-ob, och inte bara kortare arbetstid.
– Den förkortade arbetstiden kompenserar bara delvis hur obekvämt det är. Personalen känner sig undervärderad jämfört med andra, skriver till exempel Stockholmsavdelningen.

Fotnot
Uppgifter om ob-ersättningar är hämtade från respektive fackförbund.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här