Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Därför vill inte chefen fördela lönepotten

Många hotell- och restauranganställda ogillar systemet med en lönepott som ska fördelas individuellt. Nu visar en undersökning att även arbetsgivarna tycker att det är orättvist, och att de flesta delar potten lika för alla.

Publicerad 28 november 2003

Bara sex procent av företagen tog chansen att lägga ut lönehöjningen individuellt efter förhandlingar. Resten fördelade lönen lika till alla. Det visar en undersökning som Hotell- och restaurangfacket har gjort i Sörmland.

Det har blivit allt vanligare med lönepotter som ska fördelas efter förhandlingar på arbetsplatsen. Men de är inte populära bland fackets medlemmar. Risken för orättvisor är alldeles för stora.
31 motioner som medlemmarna har skickat in till Hotell- och restaurangfackets avtalskonferens handlar om att ta bort lönepotten ur avtalet.

Det är arbetsgivarna som har drivit igenom lokala lönepotter i avtalet. Men nu visar det sig att företagen i praktiken inte heller är särskilt intresserade av lönepotter.
I Sörmland har 102 företag rätt enligt avtalet att lägga ut lönepotter efter att ha förhandlat med facket. Bara 6 av företagen förhandlade med facket och fördelade potten på det sätt som avtalet förutsätter.

Resten, 96 företag, hade inte förhandlat om lönepotten utan gav lika mycket till alla. Facket kontaktade samtliga företag som delat potten lika och frågade varför de gjort så. Här är resultatet:

Därför lägger vi ut lönepotten lika till alla   
* Vill inte vara orättvis: 32    företag
* Alla är värda lika mycket:   24 företag
* Moraliskt riktigt:   14   företag
* Enklast    så: 9 företag
* Bara en anställd:      6 företag
* Tidsbrist, missat datum: 3 företag
* Skapar otrivsel annars:   3 företag
* Vi jobbar tillsammans:   3 företag
* Vi har platt organisation:    1    företag
* Ingen anledning:      1 företag
* Ny organisation: 1 företag
* Personalen tvingar mig:   1

När de enskilda arbetsgivarna som är med i SHR tillfrågas om lönepotten har de alltså ungefär samma argument som fackets medlemmar.
– Det här visar vad SHR:s medlemmar tycker om potten, säger Malin Ackholt, HRF-ombudsman, som ansvarar för undersökningen.
Vad är din slutsats?
– Att potten borde bort ur avtalet. Den har ingen förankring, varken bland de anställda eller bland arbetsgivarna.

SHR-medlemmar har pottsystem
I det nuvarande avtalet har medlemsföretagen i SHR rätt att lägga ut lönepotter efter förhandlingar. Företag som inte är med i SHR utan som har hängavtal med facket måste lägga ut hela lönehöjningen generellt, lika till alla.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här