Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny studie varnar för passiv rökning på uteserveringar

Rökförbudet på restauranger har gett goda resultat på de anställdas hälsa. En ny studie visar nu att även rökning på uteserveringar kan vara skadligt för branschens personal.

Publicerad 27 november 2009

Även på uteserveringar kan branschens anställda utsättas för stora doser passiv rökning. Det är resultatet från en studie som forskare på University of Georgia i USA har gjort.

Forskarna har placerat icke-rökande testpersoner utanför bland annat restauranger och barer, och sedan mätt halten av tobaksämnet kotinin i deras saliv. Resultatet är oroande. Efter sex timmar hade personerna som suttit på en uteservering upp till hela 162 procent mer kotinin i saliven än de som stått utanför ett bibliotek.
– Den som jobbar i den miljön – servitriser, servitörer eller dörrvakter – kan vistas där så länge eller längre, säger forskaren Luke Naeher.

Forskarna varnar dock för att dra för stora slutsatser av studien, eftersom kotinin i sig inte är cancerframkallande. De planerar nu att återupprepa studien, men att denna gång leta efter fler, farligare ämnen.

Studien publicerades nyligen i Journal of Occupational and Environmental Hygiene.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.