Nyheter fackligt

Nordic Choice har fått EWC-råd

I går blev det klart att Nordic Choice får ett EWC-råd. – Det känns jättebra, det har vi kämpat länge för, säger Mathias Berntsen, förtroendevald inom kedjan.

Publicerad 6 mars 2020
Nordic Choice har fått EWC-råd
I går undertecknades avtalet mellan Nordic Choice hotels och de anställdas fackliga organisationer i Norge, Danmark, Finland och Sverige. Foto: Merethe Sutton
Mathias Berntsen. Foto: Johan Eklund

Diskussionerna om ett europeiskt företagsråd, så kallat EWC, inom Nordic Choice-kedjan har pågått sedan hösten 2017. I går lyckades de fackliga representanterna från Sverige, Norge, Danmark och Finland äntligen enas med företagets ledning om ett avtal.
– Det har varit en massa arbete, så det är skönt att det är klart, säger Mathias Berntsen, nattportier och förtroendevald på Selma Spa i Sunne, som har varit med och förhandlat om det nya EWC-rådet.

Rådet kommer att bestå av två fackliga representanter från Sverige, två från Norge, två från Finland och en från Danmark. Enligt avtalet ska de ha möte med ledningen en gång om året.
– Men det ligger arbetsmöten däremellan och det kommer att vara ett konstant flöde med information fram och tillbaka, säger Mathias Berntsen.

Fakta: Detta är EWC

EWC, eller european works council, är ett råd där företagets ledning möter representanter för de anställda. Det gäller bara för företag som har verksamhet i mer än ett europeiskt land. Typiska frågor som diskuteras här är ekonomi, organisationsförändringar eller arbetsmiljöfrågor. Rätten för anställda att ha ett EWC-råd infördes genom ett EG-direktiv 1994.

I rådet ska företagsledningen ta upp alla förändringar som påverkar de anställda på ett skandinaviskt plan. Det kan till exempel handla om nya städrutiner eller hur coronaviruset ska hanteras, berättar Mathias Berntsen.
– Vi kommer att få mycket större inflytande och insyn i Nordic Choice. Vi har redan hunnit diskutera en hel del saker med ledningen.

De olika ländernas fackliga organisationer kommer nu att utse representanter till rådet.

Det pågår även diskussioner om att skapa ett fackligt samråd för svenska anställda inom Nordic Choice. Mathias Berntsen tror att EWC-avtalet är ett steg närmare ett samråd.
– Det krattar vägen för ett samråd. Företaget förstår nu att vi måste ha det.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här