Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mer pengar på fika och uteätande

Hushållen lägger allt mer pengar på krogbesök, fika och hotellboende. Däremot verkar det bli allt vanligare att ta med sig lunchlåda till jobbet, visar ny statistik.

Publicerad 6 maj 2014
Mer pengar på fika
och uteätande
Svenskarna spenderar mer på krogbesök och övernattningar. Däremot tar vi gärna med lunchlåda till jobbet. Foto: Colourbox

Svenska hushåll spenderar allt mer. Mellan januari och mars ökade vår konsumtion inom de flesta områden, visar ny statistik från SCB. Mest ökade konsumtionen inom rekreation, kultur och heminredning. Vi lade även mer pengar på krogbesök, fika och hotellövernattningar. Under årets första tre månader ökade summan som hushållen spenderade på sådant med 2,4 procent jämfört med samma period förra året. 

De största vinnarna är kaféer och konditorier, där försäljningen ökade med 10,5 procent under perioden. Även trafiknära restauranger, som vägkrogar och flygplatsrestauranger, fick se sin försäljning öka med 7,4 procent. Däremot verkar medhavd lunchlåda till jobbet bli allt vanligare. Kategorin personalrestauranger har under en längre tid haft det tufft, och så även nu. Mellan januari och mars sjönk försäljningen med 7,5 procent, visar Restaurangindex.

Även konkursstatistiken från kreditupplysningsföretaget UC visar att hotell- och restaurangbranschen fortsätter att gå bra. Mellan januari och april gick 119 branschföretag omkull. Det är 4 procent färre jämfört med samma period förra året. I och med det är konkursutsattheten i hotell- och restaurangbranschen lägre än i både byggindustrin och detaljhandeln. 

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här