Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Många väljer annan bransch efter studenten

Många som går ut hotell- och restaurangprogrammet börjar aldrig jobba i branschen. Tre år efter studenten arbetade var femte tjej inom vård- och omsorg, och var sjunde kille som maskinoperatör eller monteringsarbetare.

Publicerad 3 februari 2011

Den som säkert vill ha jobb efter studenten ska välja energi-, industri- eller fordonsprogrammet. Det visar SCB:s sammanställning över hur gymnasieelever klarar sig på arbetsmarknaden. Bäst går det för energiprogramseleverna. Där hade 70 procent av tjejerna och 83 procent av killarna full sysselsättning tre år efter studenten.
Motsvarande siffra för hotell- och restaurangeleverna är 54 procent för tjejer och 60 för killar. Och långt ifrån alla jobbar i hotell- och restaurangbranschen. Av killarna var maskinoperatör och monteringsarbetare det näst vanligaste yrket, och nästan var femte hotell- och restaurangtjej jobbade med vård och omsorg tre år efter examen. Andra vanliga yrken var kundservice och säljare inom detaljhandeln.
Statistiken visar också att många, framför allt tjejer, läser vidare. Nästan var tionde tjej gick vidare till högskola inom tre år efter studenten. De flesta läste på någon av lärarlinjerna, juridik eller samhällsstudier. Bland killarna var det bara 5 procent som läste vidare.

Fakta: Etablerad på arbetsmarknaden

För att räknas i statistiken som etablerad på arbetsmarknaden måste man ha haft en arbetsinkomst på minst 158 400 (år 2008) och får inte ha några händelser som tyder på arbetslöshet eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Den som någon gång under året varit arbetslös eller som har haft en lägre inkomst än så, räknas alltså inte som etablerad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.