Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Många lämnar hotell- och restaurangprogrammet

Nästan 20 procent av eleverna som började hotell- och restaurangprogrammet hösten 2009 hade hoppat av ett år senare, visar statistik från Skolverket. Vanligast var att byta till ett annat program.

Publicerad 22 februari 2012

I oktober 2009 gick nästan 3 600 gymnasieelever första året på det nationella hotell- och restaurangprogrammet. Ett år senare hade 680 av dem, motsvarande nästan var femte lämnat programmet. Bara barn- och fritidsprogrammet hade en högre andel avhoppare.

De flesta hade dock inte lämnat skolan helt, utan bytt till ett annat program. I oktober 2010 var ungefär 14 procent av hotell- och restaurangeleverna inskrivna på ett annat program, medan resterade hade lämnat skolan helt.      

Tidigare statistik har även visat att avhoppen fortsätter genom hela utbildningen. Av de elever som började ettan på hotell- och restaurangprogrammet år 2006, var det bara två tredjedelar som fick slutbetyg våren 2009.

Nyligen öppnade utbildningsminister Jan Björklund för en ny kortare gymnasieutbildning på ett eller två år för att minska avhoppen. Förslaget, som just nu utreds på utbildningsdepartementet, har fått kritik från oppositionen. Det handlar framför allt om att den sortens förkortade utbildningar inte skulle ge eleverna de kunskaper som krävs för att klara sig i arbetslivet. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här