Snart kan det vara slut på fackförbundens gratisarbete med yttranden till Arbetsförmedlingen. I ett brev till regeringen föreslår LO att förbunden ska få betalt för jobbet och beskriver hur det ska gå till.
Hotell- och restaurangfacket planerar att sluta yttra sig till Arbetsförmedlingen inför beslut om subventionerade anställningar. Förbundet menar att arbetsbördan är för tung. Dessutom tar inte Arbetsförmedlingen hänsyn till fackets rekommendationer. En följd av det är att många anställda hamnar hos arbetsgivare som missbrukar bidragsjobben.
Nu föreslår LO ett nytt ersättningssystem för att facken ska kunna få betalt för det jobb de lägger på samråden. I ett brev till arbetsmarknadsdepartementet beskriver man hur det skulle kunna utformas: ”LO skulle kunna fördela ersättningen till medlemsförbunden genom att koppla en ersättning till antalet samråd som genomförs”.
I brevet föreslår LO 25 000 kronor per påbörjat hundratal samråd. Förslaget välkomnas av Per Persson, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket.
– Det är absolut en nivå som vi skulle vara nöjda med. Om man räknar med våra 17 000 ärenden så skulle det bli runt 4,2 miljoner kronor. Det motsvarar de fem tjänster som krävs för att hantera det här.
Vad är samråd?
- När Arbetsförmedlingen vill placera en person med lönesubvention hos en arbetsgivare måste man först samråda med facket.
- Facket lämnar in ett yttrande där man bland annat talar om ifall det finns kollektivavtal och beskriver det allmänna läget på arbetsplatsen.
- Därefter beslutar Arbetsförmedlingen om personen kan placeras på företaget eller inte.
Hotell- och restaurangfacket inväntar nu departementets reaktion på förslaget från LO. Om det inte kommer något positivt besked tänker förbundet sluta med samråden efter årsskiftet.
– Ja, vårt beslut ligger fast. Nu är det upp till regeringen att göra något. Återigen så tycker jag att det är jätteolyckligt om vi skulle sluta med våra yttranden. Men när det fungerar som i dag, att staten i praktiken lägger över kostnaden i våra medlemmars knä, så är det inte korrekt, säger Per Persson.