Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO nöjda med valrörelsen

Trötta men också stolta och glada. Så beskriver LO-ledningen känslorna efter valet. "Stefan Löfven kan våra frågor och arbetslivets villkor. Inom hela arbetarrörelsen lyckades vi bygga ett lag", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Publicerad 18 september 2014

Men den vanligaste frågan LO-ordförande får nu handlar om Sverigedemokraterna som mer än fördubblade sitt stöd.
– Många av våra medlemmar är invandrare eller har invandrarbakgrund och känner självklart stor oro. SD:s livssyn och människosyn går helt emot våra värderingar.

Karl-Petter Thorwaldsson påpekar att den största otjänsten man kan göra nu är att utnämna dem som har röstat på SD till rasister. Men de har röstat på ett brunt parti, påpekar han.
– Vi ser att SD har fått röster från arbetslösa, de med aktivitetsstöd, och är svaga på arbetsmarknaden. Viljan hos SD är att alltid slå på någon annan.

LO drev en egen valrörelse i år och satsade på medlemskontakt. 226 000 LO-medlemmar fick enskilda telefonsamtal. Dessutom arbetade LO med sociala medier på ett annat sätt än tidigare, berättar Karl-Petter Thorwaldsson.
– Vi har en väldigt organiserad arbetarklass i Sverige, det är anledningen till att SD har fått cirka 13 procent röster från LO-medlemmar, vilket motsvarar den övriga befolkningen.

LO och delar av näringslivet har uttryckt oro inför det parlamentariska läget. Socialdemokraterna kan inte bilda en majoritetsregering med hjälp av Miljöpartiet. Det har spekulerats vilt kring hur regeringsbildningen ska se ut. Karl-Petter Thorwaldsson menar att det inte finns annat alternativ än en regering ledd av Stefan Löfven. LO-ledningen uttalar sig inte negativt om samarbete över blockgränserna och påpekar att förhandlingar är att ge och ta, och normalt för vår demokrati.
– Vi kan inte ha fyra till förlorade år utan vi behöver en regering som kan agera. Alla partier har ett ansvar att inte ge SD inflytande över politiken. Vi lägger oss inte i hur Löfven ska bilda sin regering annat än att ge vårt förtroende till honom. Samtidigt vill vi få igen så mycket som möjligt av vår valplattform.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin räknar upp tre punkter som kommer att vara i fokus för LO de kommande åren.
– Vi behöver reformera arbetsmarknaden, Arbetsförmedlingen och dess roll. Arbetslösheten är hög, vi har 400 000 arbetslösa och det är nödvändigt att höja a-kassan. Vi vill förändra sjukförsäkringens och ta bort bortre gränsen, säger Baudin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här