Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO nöjda med valrörelsen

Trötta men också stolta och glada. Så beskriver LO-ledningen känslorna efter valet. "Stefan Löfven kan våra frågor och arbetslivets villkor. Inom hela arbetarrörelsen lyckades vi bygga ett lag", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Publicerad 18 september 2014

Men den vanligaste frågan LO-ordförande får nu handlar om Sverigedemokraterna som mer än fördubblade sitt stöd.
– Många av våra medlemmar är invandrare eller har invandrarbakgrund och känner självklart stor oro. SD:s livssyn och människosyn går helt emot våra värderingar.

Karl-Petter Thorwaldsson påpekar att den största otjänsten man kan göra nu är att utnämna dem som har röstat på SD till rasister. Men de har röstat på ett brunt parti, påpekar han.
– Vi ser att SD har fått röster från arbetslösa, de med aktivitetsstöd, och är svaga på arbetsmarknaden. Viljan hos SD är att alltid slå på någon annan.

LO drev en egen valrörelse i år och satsade på medlemskontakt. 226 000 LO-medlemmar fick enskilda telefonsamtal. Dessutom arbetade LO med sociala medier på ett annat sätt än tidigare, berättar Karl-Petter Thorwaldsson.
– Vi har en väldigt organiserad arbetarklass i Sverige, det är anledningen till att SD har fått cirka 13 procent röster från LO-medlemmar, vilket motsvarar den övriga befolkningen.

LO och delar av näringslivet har uttryckt oro inför det parlamentariska läget. Socialdemokraterna kan inte bilda en majoritetsregering med hjälp av Miljöpartiet. Det har spekulerats vilt kring hur regeringsbildningen ska se ut. Karl-Petter Thorwaldsson menar att det inte finns annat alternativ än en regering ledd av Stefan Löfven. LO-ledningen uttalar sig inte negativt om samarbete över blockgränserna och påpekar att förhandlingar är att ge och ta, och normalt för vår demokrati.
– Vi kan inte ha fyra till förlorade år utan vi behöver en regering som kan agera. Alla partier har ett ansvar att inte ge SD inflytande över politiken. Vi lägger oss inte i hur Löfven ska bilda sin regering annat än att ge vårt förtroende till honom. Samtidigt vill vi få igen så mycket som möjligt av vår valplattform.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin räknar upp tre punkter som kommer att vara i fokus för LO de kommande åren.
– Vi behöver reformera arbetsmarknaden, Arbetsförmedlingen och dess roll. Arbetslösheten är hög, vi har 400 000 arbetslösa och det är nödvändigt att höja a-kassan. Vi vill förändra sjukförsäkringens och ta bort bortre gränsen, säger Baudin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här