Konkurserna minskar i restaurangbranschen. Ökat uteätande och så kallat ”hemestrande” ligger bakom utvecklingen, skriver kreditupplysningsföretaget UC.
Årets sommar har bjudit på färre konkurser i restaurangbranschen. Under juni, juli och augusti gick 102 restaurangföretag omkull. Det kan jämföras med 120 företag under sommarmånaderna 2018.
Några förklaringar är att många svenskar valt att semestra i Sverige i år, så kallad ”hemester”, liksom att svenskarna äter allt mer ute. Det säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC, som tagit fram statistiken.
– Hela restaurangbranschen har fått en knuff framåt av ökat hemmasemestrande och bra turismsiffror. Osäkerheten har minskat något i branschen även om den ser lite olika ut. En undersökning från Kairos Future visar att vi spenderar allt mer på uteätande och att det kommer att växa framöver.
Hittills i år har antalet konkurser i restaurangbranschen minskat med 5 procent, jämfört med i fjol. Restauranger är dock fortfarande de mest konkursutsatta företagen. Framför allt är det krogar som inte håller måttet som ligger i riskzonen, säger Richard Damberg.
– Som krögare gäller det att hålla på kvaliteten. Numera är gästen uppkopplad mot familj, bekanta och webbplatser och appar för att betygsätta sin restaurangupplevelse. Det skapar en helt annan konsumentmakt mot förut. Dåliga restauranger slås ut fortare i dagens digitala miljö.