Nyheter diskriminering

Konditori får betala 50 000 för sextrakasserier

Bagaren sextrakasserade en kvinnlig anställd så att hon blev sjukskriven och valde att sluta. Nu dömer Arbetsdomstolen deras arbetsgivare att betala 50 000 kronor till kvinnan.

Publicerad 21 september 2016
Konditori får betala 50 000 för sextrakasserier
Konditoriet döms i Arbetsdomstolen för en anställds sextrakasserier. Foto: Colurbox

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, arbetade ett halvår som biträde på det skånska konditoriet innan hon fick nog. Under den tiden utsatte en av konditoriets bagare henne för olika typer av sexuella trakasserier, så som närgångna blickar, kommentarer om hennes kropp och sexuella inviter. Detta trots att kvinnan uttryckligen sagt ifrån. Till slut mådde hon så dåligt att hon sjukskrevs och sade upp sin anställning.

I januari stämde Diskrimineringsombudsmannen, DO, arbetsgivaren i Arbetsdomstolen. DO menade att bagaren företrätt ägaren, eftersom han varit ansvarig när denne inte var på plats.

Arbetsgivaren nekar till alla anklagelser. Visst kan det ha förekommit fräcka eller grova skämt på arbetsplatsen, menar han, men detta kan inte kan vara kränkande eftersom det inte riktades mot någon enskild person. Dessutom hade bagaren inte alls någon arbetsledande position, menar arbetsgivaren.

Arbetsdomstolen anser dock att det inte finns någon anledning att ifrågasätta kvinnans uppgifter. I stämningen yrkade DO på 100 000 kronor i ersättning till kvinnan, men AD sänker summan till 50 000 kronor.

Arbetsgivaren döms också att betala DO:s rättegångskostnader på nästan 80 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här