Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kockelev får 60 000 efter fläsktvång

En muslimsk kvinna som skulle gå en kockutbildning genom Arbetsförmedlingen fick höra att hon måste äta fläsk för att klara utbildningen. Nu har Arbetsförmedlingen gått med på att betala 60 000 kronor till kvinnan för behandlingen.

Publicerad 27 februari 2012

Det var hösten 2010 som kvinnan skulle ha påbörjat en av Arbetsförmedlingens kockutbildningar. Innan kursen startade fick hon veta att ett av kraven skulle vara att hon smakade på allt, inklusive fläskkött. Kvinnan, som av religiösa skäl inte äter fläskkött, protesterade men fick inget gehör.
– De skulle tvinga mig att smaka gris och sedan spotta ut det. Men jag vägrade, jag kunde inte gå kursen. Jag var jättedeprimerad, sade hon i vintras till Expressen.

Kvinnan vände sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som ställde Arbetsförmedlingen mot väggen. I dag, ett drygt år senare har verket gått med på att betala 60 000 kronor till kvinnan för behandlingen.
– Arbetsförmedlingen har tidigare anpassat utbildningen till elever som inte äter fläskkött men den informationen nådde inte fram denna gång, säger Arbetsförmedlingens verksjurist Carl Lindencrona.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här