Nyheter

Kock överklagar dom för allergichock

En köksmästare i Eksjö dömdes i december för vållande till kroppsskada, efter att en gäst fått en allergichock. Nu överklagar köksmästaren domen.

Publicerad 6 februari 2016
Kock överklagar dom för allergichock
Kladdkakan innehöll ägg och höll på att kosta en 18-åring livet. Foto: Matt Deturck/Flicker

Det var när avgångsklasserna hade studentbal på Stadshotellet i Eksjö i våras som efterrätten bestod av kladdkaka. Gästerna hade fått lämna information om eventuella allergier i förväg och köket hade planerat maten utifrån det. En av gästerna, en 18-årig kille, var allergisk mot ägg. Tanken var att han skulle få fruktsallad till efterrätt i stället för kladdkaka. Trots det serverades han kakan och drabbades av en mycket kraftig allergisk reaktion, svimmade och fick föras till sjukhus med ambulans. Där fick han stanna till dagen därpå. Om han inte hade fått vård så snabbt kunde tillståndet ha varit livshotande.

Exakt hur det har gått till när kladdkakan serverades råder det delvis olika uppgifter om. Men en servitris minns att hon har varit i köket två gånger, för att fråga om hon verkligen kunde ge kakan till den som var allergisk mot ägg. Båda gångerna fick hon svaret att det inte var någon fara. Vid åtminstone det ena tillfället är hon säker på att det var köksmästaren hon frågade.

Köksmästaren själv har inte något minne av att han skulle ha fått frågan och tror att han i så fall skulle ha kommit ihåg det. Eksjö tingsrätt bedömde att han som köksmästare ändå är principiellt ansvarig för all mat som lämnar köket. Därför har han även ett straffrättsligt ansvar och kan dömas för det som hände. Att arbetsmiljön var stressig kan enligt domen inte anses som någon förmildrande omständighet i skuldfrågan, eftersom ”stress inte torde vara en ovanlig faktor i ett restaurangkök”.

Så säger lagen

I brottsbalken står att »den som av oaktsamhet orsakar annan person sådan kroppsskada eller sjukdom som inte är ringa, döms för vållande till kroppsskada eller sjukdom«. Straffet blir böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt blir det fängelse i högst fyra år.Att en person döms för att ha orsakat en allergisk chock hos en gäst är unikt. Men att en anställd ställs till svars för något hen har gjort i tjänsten är inte helt ovanligt.

När det gäller storleken på straffet har dock tingsrätten tagit hänsyn till arbetssituationen. Det blev 30 dagsböter för vållande till kroppsskada, vilket är ett förhållandevis lågt straff. Tingsrätten motiverar det med att det var stressigt den där kvällen, bland annat på grund av underbemanning. Köksmästaren ska också betala 2 000 kronor i skadestånd till gästen som drabbades av allergichocken.

Men nu överklagar köksmästaren domen till Göta hovrätt. Köksmästarens advokat Uno Karlsson tror att det finns goda chanser att hovrätten kommer att ta upp fallet.
– Ja, min bedömning är att vi får prövningstillstånd. Det finns inga motsvarande avgöranden eller rättspraxis i liknande ärenden.  Men Göta hovrätt är hårt belastad så det kan dröja innan vi får besked, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här