En vanlig dag går kanske 40 kanelbullar. Men till bullens egen högtidsdag har Lundbergs konditori snurrat ihop 1 800. Och de har ett knep för att göra degen spänstig.

– Målet är att bullarna ska räcka till stängningsdags, säger Mattias Wallmark.
Han och de andra bagarna på Lundbergs konditori i Stockholmsförorten Gröndal har förberett inför Kanelbullen dag under veckan. Degar har vilat i frysen, utbakade bullar i jässkåpen över natten.
På morgonen har 720 beställda bullar gräddats och hämtats upp, till stor del av företagskunder.

Kristina Freij ute i serveringen och butiken räknar med att ha fullt upp hela dagen.
– Det brukar inte vara någon andningspaus utan mycket folk och många leveranser.
Övade med garn
Mattias Wallmark och bagarkollegan Matilda Forsberg fortsätter under dagen att kavla deg, breda på fyllning och snurra ihop bullnystan.

Matilda har bara hunnit jobba två veckor på Lundbergs. Hon har bakat många bullar under skola och praktik, men just nystan är hon ny på.
– Jag övade hemma i helgen, med lite tjockare t-shirtgarn som jag hade, säger Matilda.
Knepet för bästa degen
De har ett knep för att få till den bästa degen.
– Vi blandar i smöret på slutet, så att det blir mer som en briochedeg som byggs upp och får mer muskler. Vi tar kylskåpskallt smör och bankar ut till tunna flak och trycker ner i degen, säger Mattias.

Men kanelen behöver inte vara superexklusiv.
– Bara det är ren kanel och inte fulbitarna från barken som i budgetkanel.
En viktig dag
Det finns stora bagerier, kedjor och matbutiker som säljer betydligt fler bullar än vad Lundbergs gör, säger Mattias.
– Ändå är det absolut en viktig dag för oss. En vanlig dag går det kanske 40 kanelbullar. Den här dagen går det 1 800.