Nyheter STADSFLYTT

Jobb som vanligt på Ferrum

Kockarna Monica Larssons och Minja Heinonens arbetsplats kommer att rivas i samband med flytten av Kirunas stadskärna. Men jobbet på Scandic Ferrum fortsätter som vanligt.

Publicerad 7 februari 2019
Jobb som vanligt på Ferrum
Minja Heinonen och Monica Larsson tänker inte så mycket på att deras arbetsplats ska rivas. Foto: Hans-Olof Utsi

Vintern 2014 besökte Hotellrevyn restaurang Mommas på Scandic Ferrum i Kiruna. Då räknade kocken Monica Larsson med att rivningen av hotellet kunde börja redan 2018. De anställda skulle få börja jobba på ett nybyggt hotell i den nya stadskärnan.

Men det gamla hotellet står kvar och nu verkar det som att flytten inte blir förrän 2025, berättar Monica Larsson.
– Det visade sig att det inte var rasrisk än, vi är inte i farozonen. Däremot var det rasrisk i gruvan där de odlade shitake som vi hade på menyn. Det var synd för det var roligt att kunna berätta att shitaken var odlad i Kiruna.

Kirunas stadskärna ska flyttas för att ge plats för gruvdrift. Än så länge är det bara stadshuset som står färdigt i det som ska bli det nya centrumet. Men så småningom ska det bli ett hotell där.
– Vi har en mysfaktor här på Ferrum, det är personligt. Jag hoppas att det nya inte blir för stort. Men det ska bli kul att få jobba i ett helt nytt kök.

I somras köpte gruvbolaget LKAB hotellbyggnaden, eftersom de ska lösa in fastigheterna i god tid innan de börjar riva. De har även köpt andra byggnader i centrum.
– Det som är lite synd är att en del affärsidkare inte tordes fortsätta här när de trodde att det snart skulle rivas. Sedan visade det sig att de kunde har fortsatt i sex, sju år, säger Monica Larsson.

Vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden.Monica Larsson

Hur mycket tänker du på att din arbetsplats ska rivas?
– Vet du, jag tänker inte på det för det känns så långt fram. Börjar man tänka på det tappar man fokus. Hade vi haft mindre att göra hade det nog känts mer som att allt var på upphällningen. Men vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden och julborden var överfulla. Rummen renoverades senast i somras och vi har fått ny spis i köket.

Sedan Hotellrevyn senast var på besök har många av Monica Larssons kollegor gått vidare till andra jobb. De har kvar sin HRF-klubb men är nu bara två aktiva. Monica är ordförande och skyddsombud. De försöker få fler att engagera sig. Kanske blir det HRF:aren och kocken Minja Heinonen som började i somras?

Minja ägnar inte heller så mycket tankar åt den kommande flytten.
– Det blir bara ett nytt ställe att gå till och ett nytt kök att jobba i.

Monika och Minja avslutar kafferasten och återvänder till köket. De har stora bokningar att ta hand om och mycket renfilé att stycka.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här