Nyheter STADSFLYTT

Jobb som vanligt på Ferrum

Kockarna Monica Larssons och Minja Heinonens arbetsplats kommer att rivas i samband med flytten av Kirunas stadskärna. Men jobbet på Scandic Ferrum fortsätter som vanligt.

Publicerad 7 februari 2019
Jobb som vanligt på Ferrum
Minja Heinonen och Monica Larsson tänker inte så mycket på att deras arbetsplats ska rivas. Foto: Hans-Olof Utsi

Vintern 2014 besökte Hotellrevyn restaurang Mommas på Scandic Ferrum i Kiruna. Då räknade kocken Monica Larsson med att rivningen av hotellet kunde börja redan 2018. De anställda skulle få börja jobba på ett nybyggt hotell i den nya stadskärnan.

Men det gamla hotellet står kvar och nu verkar det som att flytten inte blir förrän 2025, berättar Monica Larsson.
– Det visade sig att det inte var rasrisk än, vi är inte i farozonen. Däremot var det rasrisk i gruvan där de odlade shitake som vi hade på menyn. Det var synd för det var roligt att kunna berätta att shitaken var odlad i Kiruna.

Kirunas stadskärna ska flyttas för att ge plats för gruvdrift. Än så länge är det bara stadshuset som står färdigt i det som ska bli det nya centrumet. Men så småningom ska det bli ett hotell där.
– Vi har en mysfaktor här på Ferrum, det är personligt. Jag hoppas att det nya inte blir för stort. Men det ska bli kul att få jobba i ett helt nytt kök.

I somras köpte gruvbolaget LKAB hotellbyggnaden, eftersom de ska lösa in fastigheterna i god tid innan de börjar riva. De har även köpt andra byggnader i centrum.
– Det som är lite synd är att en del affärsidkare inte tordes fortsätta här när de trodde att det snart skulle rivas. Sedan visade det sig att de kunde har fortsatt i sex, sju år, säger Monica Larsson.

Vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden.Monica Larsson

Hur mycket tänker du på att din arbetsplats ska rivas?
– Vet du, jag tänker inte på det för det känns så långt fram. Börjar man tänka på det tappar man fokus. Hade vi haft mindre att göra hade det nog känts mer som att allt var på upphällningen. Men vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden och julborden var överfulla. Rummen renoverades senast i somras och vi har fått ny spis i köket.

Sedan Hotellrevyn senast var på besök har många av Monica Larssons kollegor gått vidare till andra jobb. De har kvar sin HRF-klubb men är nu bara två aktiva. Monica är ordförande och skyddsombud. De försöker få fler att engagera sig. Kanske blir det HRF:aren och kocken Minja Heinonen som började i somras?

Minja ägnar inte heller så mycket tankar åt den kommande flytten.
– Det blir bara ett nytt ställe att gå till och ett nytt kök att jobba i.

Monika och Minja avslutar kafferasten och återvänder till köket. De har stora bokningar att ta hand om och mycket renfilé att stycka.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här