Nyheter STADSFLYTT

Jobb som vanligt på Ferrum

Kockarna Monica Larssons och Minja Heinonens arbetsplats kommer att rivas i samband med flytten av Kirunas stadskärna. Men jobbet på Scandic Ferrum fortsätter som vanligt.

Publicerad 7 februari 2019
Jobb som vanligt på Ferrum
Minja Heinonen och Monica Larsson tänker inte så mycket på att deras arbetsplats ska rivas. Foto: Hans-Olof Utsi

Vintern 2014 besökte Hotellrevyn restaurang Mommas på Scandic Ferrum i Kiruna. Då räknade kocken Monica Larsson med att rivningen av hotellet kunde börja redan 2018. De anställda skulle få börja jobba på ett nybyggt hotell i den nya stadskärnan.

Men det gamla hotellet står kvar och nu verkar det som att flytten inte blir förrän 2025, berättar Monica Larsson.
– Det visade sig att det inte var rasrisk än, vi är inte i farozonen. Däremot var det rasrisk i gruvan där de odlade shitake som vi hade på menyn. Det var synd för det var roligt att kunna berätta att shitaken var odlad i Kiruna.

Kirunas stadskärna ska flyttas för att ge plats för gruvdrift. Än så länge är det bara stadshuset som står färdigt i det som ska bli det nya centrumet. Men så småningom ska det bli ett hotell där.
– Vi har en mysfaktor här på Ferrum, det är personligt. Jag hoppas att det nya inte blir för stort. Men det ska bli kul att få jobba i ett helt nytt kök.

I somras köpte gruvbolaget LKAB hotellbyggnaden, eftersom de ska lösa in fastigheterna i god tid innan de börjar riva. De har även köpt andra byggnader i centrum.
– Det som är lite synd är att en del affärsidkare inte tordes fortsätta här när de trodde att det snart skulle rivas. Sedan visade det sig att de kunde har fortsatt i sex, sju år, säger Monica Larsson.

Vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden.Monica Larsson

Hur mycket tänker du på att din arbetsplats ska rivas?
– Vet du, jag tänker inte på det för det känns så långt fram. Börjar man tänka på det tappar man fokus. Hade vi haft mindre att göra hade det nog känts mer som att allt var på upphällningen. Men vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden och julborden var överfulla. Rummen renoverades senast i somras och vi har fått ny spis i köket.

Sedan Hotellrevyn senast var på besök har många av Monica Larssons kollegor gått vidare till andra jobb. De har kvar sin HRF-klubb men är nu bara två aktiva. Monica är ordförande och skyddsombud. De försöker få fler att engagera sig. Kanske blir det HRF:aren och kocken Minja Heinonen som började i somras?

Minja ägnar inte heller så mycket tankar åt den kommande flytten.
– Det blir bara ett nytt ställe att gå till och ett nytt kök att jobba i.

Monika och Minja avslutar kafferasten och återvänder till köket. De har stora bokningar att ta hand om och mycket renfilé att stycka.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här