Nyheter STADSFLYTT

Jobb som vanligt på Ferrum

Kockarna Monica Larssons och Minja Heinonens arbetsplats kommer att rivas i samband med flytten av Kirunas stadskärna. Men jobbet på Scandic Ferrum fortsätter som vanligt.

Publicerad 7 februari 2019
Jobb som vanligt på Ferrum
Minja Heinonen och Monica Larsson tänker inte så mycket på att deras arbetsplats ska rivas. Foto: Hans-Olof Utsi

Vintern 2014 besökte Hotellrevyn restaurang Mommas på Scandic Ferrum i Kiruna. Då räknade kocken Monica Larsson med att rivningen av hotellet kunde börja redan 2018. De anställda skulle få börja jobba på ett nybyggt hotell i den nya stadskärnan.

Men det gamla hotellet står kvar och nu verkar det som att flytten inte blir förrän 2025, berättar Monica Larsson.
– Det visade sig att det inte var rasrisk än, vi är inte i farozonen. Däremot var det rasrisk i gruvan där de odlade shitake som vi hade på menyn. Det var synd för det var roligt att kunna berätta att shitaken var odlad i Kiruna.

Kirunas stadskärna ska flyttas för att ge plats för gruvdrift. Än så länge är det bara stadshuset som står färdigt i det som ska bli det nya centrumet. Men så småningom ska det bli ett hotell där.
– Vi har en mysfaktor här på Ferrum, det är personligt. Jag hoppas att det nya inte blir för stort. Men det ska bli kul att få jobba i ett helt nytt kök.

I somras köpte gruvbolaget LKAB hotellbyggnaden, eftersom de ska lösa in fastigheterna i god tid innan de börjar riva. De har även köpt andra byggnader i centrum.
– Det som är lite synd är att en del affärsidkare inte tordes fortsätta här när de trodde att det snart skulle rivas. Sedan visade det sig att de kunde har fortsatt i sex, sju år, säger Monica Larsson.

Vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden.Monica Larsson

Hur mycket tänker du på att din arbetsplats ska rivas?
– Vet du, jag tänker inte på det för det känns så långt fram. Börjar man tänka på det tappar man fokus. Hade vi haft mindre att göra hade det nog känts mer som att allt var på upphällningen. Men vi har mer än någonsin att göra, under turistsäsongen är det fullt hela tiden och julborden var överfulla. Rummen renoverades senast i somras och vi har fått ny spis i köket.

Sedan Hotellrevyn senast var på besök har många av Monica Larssons kollegor gått vidare till andra jobb. De har kvar sin HRF-klubb men är nu bara två aktiva. Monica är ordförande och skyddsombud. De försöker få fler att engagera sig. Kanske blir det HRF:aren och kocken Minja Heinonen som började i somras?

Minja ägnar inte heller så mycket tankar åt den kommande flytten.
– Det blir bara ett nytt ställe att gå till och ett nytt kök att jobba i.

Monika och Minja avslutar kafferasten och återvänder till köket. De har stora bokningar att ta hand om och mycket renfilé att stycka.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här