När Kiruna får ett nytt centrum får också kocken Monica Larsson en ny arbetsplats. Gamla Scandic Ferrum går i graven och ett nytt hotell öppnar den 5 april.
Vad händer just nu?
– Vi gör vårt jobb på gamla hotellet. Det är folk på nya hotellet som ställer i ordning inför öppningen. Vi tar inte med oss något alls från Ferrum, bara låser dörren och går så du kan tänka dig vad mycket som behöver göras och beställas.
Märks det att sättningarna från gruvan kommer närmare?
– Inte mer än vanligt. Man är ju Kirunabo så man är van.
Har du sett din nya arbetsplats?
– Ja och det är jättefint. Det kommer att bli praktiskt, mer lättarbetat. I dag går jag flera mil om dagen, huset är byggt på 1960-talet och vi har kyl och frys i källaren. På det nya hotellet blir allt närmare, placerat mer lättillgängligt.
Är det inte vemodigt att lämna gamla hotellet?
– Jo, det är klart. Ferrum har alltid funnits, känns det som. Det är lite trist att nya hotellet bara heter Scandic Kiruna, att gamla namnet inte följer med. Många gäster säger att ”här har man haft mycket roligt”, de kommer ihåg tisdagsdansen och annat. Men man förstår ju varför det måste göras.