I natt sprack förhandlingarna om las och omställning. ”Hade vi haft mer tid hade vi kanske nått fram” säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Ambitionen var att fack och arbetsgivarorganisationer skulle enas om nya regler kring bland annat anställningstrygghet och omställning. Det var med kniven mot strupen som parterna återupptog förhandlingarna i augusti. Dels jobbade man mot deadline den 30 september, dels fanns hotet om lagstiftning i de för parterna så viktiga frågorna. I natt stod det klart att de inte kunde enas.
– Arbetsgivarna försvarade sina positioner och blev dessutom glupska. Ju mer vi diskuterade desto mer ville de ha. Jag är fortfarande förbannad och frustrerad, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare som satt med i förhandlingarna.
För facken var en viktig fråga ökad trygghet för visstidsanställda. Arbetsgivarna å sin sida har efterlyst fler avsteg från turordningen och generösare regler för uppsägning av personliga skäl.
– Det var oerhört många frågor på bordet. Alla frågor blir stora i det här sammanhanget. I slutänden måste man fråga sig: Är det här värt det? Och vi kände nej, det är det inte, säger Per Persson.
Han tror att möjligheterna att komma överens hade varit större om de haft mer tid att diskutera.
– Dessutom har Toijerutredningen påverkat diskussionerna, det är min fasta övertygelse.
Toijerutredningen är den statliga utredning som presenterades i våras, som föreslår flera förändringar i las. Flera har fört fram att de föreslagna förändringarna skiftar maktbalansen till arbetsgivarnas fördel. Men Per Persson tror inte att utredningens förslag kommer att bli verklighet.
– De är helt horribla. Jag har svårt att se att en socialdemokratiskt ledd regering skulle driva igenom förslagen. LO och PTK kommer att slåss med näbbar och klor för att se till att det inte blir lag. Jag tror inte heller Svenskt Näringsliv tycker att det vore bra. Då skulle arbetsrätten bli en pingpong-historia, där den ändras utifrån vilka som har majoritet i riksdagen, säger Per Persson.
Samtidigt som parterna kan konstatera att de inte nådde ända fram ska de nu inleda ordinarie avtalsförhandlingar om löner och andra villkor. Per Persson tror att de kommer att färgas av las-förhandlingarna.
– Jag är ganska säker på det. Nu måste vi fundera på hur vi ska hantera frågan om trygghet. Men vi har några dagar på oss. Vi träffar Visita på tisdag.