Nyheter Ikea

”Ingen brist på kämpaglöd”

I restaurangen på Ikea Barkarby är en hög andel med i facket. Mycket tack vare engagerade skyddsombud och en aktiv klubb. Hotellrevyn var med när de fick besök av LO:s ordförande.

Publicerad 3 april 2025
”Ingen brist på kämpaglöd”
HRF:s förbundsordförande Eva-Lotta Ramberg och LO:s ordförande Johan Lindholm träffar Fanny Eriksson, Julia Nyström, Isabella Thysk och Hanna Hultén, alla anställda på Ikearestaurangen i Barkarby. Foto: Pernilla Ahlsén

Barkarby är inte Sveriges största Ikeavaruhus, men har som mål att vara det trevligaste.
Här jobbar 600 anställda, varav 80 i restaurangerna.
Fanny Eriksson och Isabella Thysk började som restaurangbiträden i november 2021. Båda engagerade sig i facket och blev skyddsombud nästan direkt.

När LO:s ordförande Johan Lindholm skulle följa med HRF:s förbundsordförande Eva-Lotta Ramberg på ett arbetsplatsbesök föll valet på Fannys och Isabellas arbetsplats.
– Det är jätteroligt att få visa upp vad vi gör här, säger Fanny när hon plockar fram kläder åt besökarna.

Fanny Eriksson säger att högre lön, mer semester och bibehållen ob-ersättning är viktiga frågor i avtalsrörelsen. Foto: Pernilla Ahlsén

Alla som vistas i köken ska ha arbetsuniform: mörkblå byxor, en liten mössa på huvudet och en randig tröja eller mörkblå kockrock.

Vi har redan kommit ganska långt i det fackliga arbetet.

Fanny Eriksson, ordförande i fackklubben

Just kläderna kan facket inte påverka – men mycket annat.
– Det är verkligen ingen brist på kämpaglöd, samtidigt som vi redan har kommit ganska långt i det fackliga arbetet, säger Fanny och fortsätter:

– Det är mycket som redan är stabilt inom Ikea när det gäller arbetsrättsliga grejer så vi stöter sällan på problem. Vi har en bra relation till våra chefer och HR och slipper tjafsa om sådant som arbetstider, för vi får våra scheman ett halvår i förväg. Det gör att vi har tid och utrymme till annat som förbättrar vardagen för våra medlemmar.

Isabella Thysk vill att deltidsanställda ska få övertidsersättning i stället för mertidsersättning när de jobbar mer än sina ordinarie timmar. Foto: Pernilla Ahlsén

Övertidsersättning i stället för mertidsersättning

En fråga som de driver är att fler ska få jobba heltid.
För att få upp tjänstgöringsgraden vill facket att även de som jobbar deltid ska få övertidsersättning i stället för mertidsersättning för arbete som överskrider den ordinarie arbetstiden.

– Det skulle bli dyrare för arbetsgivaren om de hade övertidsersättning. Då blir det lättare för oss att driva att fler ska bli anställda på heltid eller i alla fall på en högre procent, säger Isabella Thysk som är kassör i fackklubben.

Ob-ersättningen en het potatis

En annan viktig fråga som är med i avtalsförhandlingarna med Svensk Handel är ob-ersättningen.
Som Hotellrevyn har skrivit om tidigare har alla restauranganställda på Ikea ob i nivå med handelsanställda.

– Det är en het potatis eftersom Svensk Handel inte vill behålla ersättningen som den är i dag. Våra medlemmar vill ju snarare ha mer ob, säger Fanny.

LO:s ordförande Johan Lindholm tycker att det är roligt att vara ute på arbetsplatserna och träffa folk. I disken på Ikea Barkarby pratar han bland annat med Ann-Sofie Nilsson. Foto: Pernilla Ahlsén

Högre lön viktig avtalsfråga

Annars är lönen den viktigaste avtalsfrågan.
– Mer cash och mer semester vill vi ha, säger Fanny.

Slopad karensdag vore bra. Vi kan ju inte jobba hemifrån.

Isabella Thysk, kassör i fackklubben

En fråga som inte är med i avtalsrörelsen, men som skulle göra stor skillnad för medlemmarna är slopande av karensdagen.
– Vi kan ju inte jobba hemifrån. Samtidigt får vi inte gå till jobbet när vi är sjuka på grund av matsäkerheten, säger Isabella.

LO:s ordförande Johan Lindholm är imponerad av skyddsombuden i restaurangen: ”Det är kul att träffa nya unga förmågor som verkligen tar sitt fackliga uppdrag på allvar och har en vilja och ambition att åstadkomma saker”, säger han. Eva-Lotta Ramberg, ordförande i HRF var också med. Foto: Pernilla Ahlsén

Engagerade skyddsombud bra på att värva

Många i personalen är medlemmar i facket.
Det är mycket tack vare skyddsombudens hårda arbete.
– Vi har förhandlat till oss att vi får vara med på introduktionsdagarna för nya medarbetare och berätta om kollektivavtal och varför det är viktigt att vara med i facket, säger Isabella.

– Förra våren var första gången vi var med och så fort de som var där fick tillsvidareanställning gick 7 av 12 med i facket. Så det har jättestor effekt, säger Fanny.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här