Fokus Ob-tillägget

Stor skillnad i ob för Fanny och Olle

Båda jobbar i kök. En kan få en hel timlön i ob. Den andra knappt 50 spänn extra.

Publicerad 9 oktober 2024
Stor skillnad i ob för Fanny och Olle
Fanny Eriksson på Ikea får tre gånger så högt ob som Olle Jonsson på Sturehofs Matbar. Foto: Magnus Lejhall

HRF:aren Fanny Eriksson får ob i nivå med Handels. Tillägget bidrar till att hon inte byter till ett annat branschjobb – men att ha fått heltid betyder mer.

Alla i kök och restaurang på Ikea har samma ob-ersättning som de som arbetar ute i varuhuset. Det visste Fanny Eriksson när hon sökte jobbet som restaurangbiträde på Ikea Barkarby.

– I slutänden var det inte därför jag tackade ja till jobbet, men det är en bidragande faktor till att jag inte vill byta till annat jobb inom branschen.

Att HRF:arna på Ikea får det högre ob:t tycker hon är självklart.
– Varför skulle inte vi som också jobbar i huset ha samma ob?

Fanny Eriksson på Ikea berättar om sin ob-ersättning
Fanny Eriksson jobbar i Ikearestaurangens kök och kan få mellan 82,69 och 165,38 kronor i tillägg för en ob-timme. Foto: Magnus Lejhall

Tidigare hade Fanny ett annat ­restaurangjobb, med lägre ob.
– Jag har reflekterat över att där jobbade jag i stort sett bara kvällar och helger. Ob-timmarna var fler än de vanliga timmarna. Ändå var ob-ersättningen mycket lägre än på Ikea där vi inte har lika mycket obekväm arbetstid.

De flesta heltidsanställda snittar på två kvällar i veckan och var tredje helg. Fanny har bett om ett schema där hon arbetar varannan helg.
– Det är för att jag vill kunna lägga undan pengar. Och då betyder ob:t mycket.

Ob:t är jättenice. Men jag tar ju hellre en högre grundlön än ett bra ob.

Fanny Eriksson

Det handlar också om röda dagar.
– Vi kan vara schemalagda alla röda dagar utom jul, nyår och midsommar. Jobbar man till exempel på påsken är det skönt att få en redig slant för det.

Ob i avtalet på Ikea

  • 50 % av timlönen per arbetad ob-timme vardagar 18.15–20.00.
  • 70 % vardagar efter 20.00.
  • 100 % lördagar efter 12.00, samt söndagar och helgdagar.

Men det finns annat som är viktigare.
– Handels ob är en motivator, det ska jag inte sticka under stol med. Ob:t är jättenice. Men jag tar ju hellre en högre grundlön än ett bra ob.

Att gå från 80 procent till heltid har betytt allra mest för Fannys ekonomi.
– Heltiden innebar att lönen trycktes upp med 5 000–6 000.

Men hon vet att ob-­tillägget är viktig för dem som arbetar deltid.
– Vi märker att många inte vill börja förrän efter 12 på lördagar, eftersom det är då de får ob.

Olle Jonsson på Sturehofs Matbar känner inte att ob-ersättningen är någon stor grej
Olle är i sitt esse när han lagar mat framför gästerna i Sturehofs Matbar. Här stänger köket 23.00, så ibland blir det ob-timmar. Tillägget: 25,91 kronor. Foto: Magnus Lejhall

”Då blir det mer prat om dricksen”

Som kock på Sturehofs ­Matbar får Olle Jonsson det ob som finns ­i kollektivavtalet Gröna riks, 25,91 kronor i timmen.

En månad kan han ha 80 timmars ob-tid, nästa blir det kanske bara tio timmar. Det gör att ersättningen kan gå från två tusenlappar till två hundralappar.
– Eftersom det är så olika från månad till månad kan jag inte räkna med ob:t. Dricksen ger ofta mer.

Men framför allt är det viktigt med en bra grundlön, säger Olle.
– Trygghet är att ha en tjänst på ett visst antal timmar och en bra grundlön. Då behöver man inte vara fixerad vid ob:t och riskera att slita ut sig för att man bara vill jobba ob-timmar. Det tycker jag inte är en hållbar väg framåt om man som jag vill jobba ett antal år i branschen.

När min storebror jobbar söndag på Ica har han 100 procent hela dagen.

Olle Jonsson

Brukar ni prata om ob på jobbet?
– Nej, det är ingen het potatis. Då blir det mer prat om dricksen. Där kan det bli som efter ett prov i skolan, »Hur mycket fick du?« Men sedan lägger vi ju dricksen i en pott.

Ob i Gröna riksavtalet

  • 25,91 kronor per timme vardagar 20.00–06.00, lördag 16.00–06.00, söndag 06.00–06.00.
  • 48,74 kronor (vanligt ob 25,91 + natt-ob 22,83) för arbetstid 01.00–06.00.

Men visst har Olle reagerat på att ob-ersättningen är låg.
– När min storebror jobbar söndag på Ica har han 100 procent hela dagen. Så det är ju en extrem skillnad.

Samtidigt är det inte så konstigt, tycker han.
– Restaurangbranschen bygger ju på att vi lagar och serverar mat när folk vill äta. Men det är klart, man jobbar när andra är lediga. I början var det svårt när kompisar drog ut och jag jobbade. Sambolivet tog en viss skada. Men med åren blir man van och lär sig vad man ska prioritera bort.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här